Smakosze.pl

Canva.com - rustamank

Klasyczny kompot z suszu, genialny przepis dla zabieganych

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, kompot z suszu, niesie ze sobą zdrowotne właściwości, które działają zbawiennie na nasz układ trawienny. Nie bez przyczyny serwuje się go na koniec wigilijnej wieczerzy, którą możemy bez pardonu, ochrzcić największą ucztą w roku. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością napar z suszonych owoców na stałe złączył się z naszą wigilijna tradycją.

(Nie)zwykły napar

Kompot zrobiony z suszonych owoców przywędrował do nas prosto z tradycji Łemkowskiej, czyli z okolic Beskidu Niskiego. Na początku napar z owoców zbieranych i suszonych w promieniach letniego słońca, był pity od jesieni, przez całą zimę i do zimnych początków wiosny. Łemkowie przykładali ogromną wagę do sposobu suszenia oraz do składu kompotu, gdyż według ich tradycji, każdy składnik naparu miał szczególne właściwości. Jabłka miały za zadanie zagwarantować nam zdrowie, powodzenie w miłości oraz spokój w życiu, śliwki broniły nas przed złymi mocami a gruszki zapewniały długowieczność.

Z łemkowskich ziem kompot z suszu rozprzestrzenił się na cała Polskę i aktualnie jest tradycyjnym, wigilijnym daniem we wszystkich regionach kraju. Można spotkać kilka odmian, jednak podstawowy skład pozostaje bez zmian- jabłka, śliwki węgierki i gruszki. Oprócz tego można natknąć się jeszcze morele, figi, rodzynki, cytrynę, goździki, imbir a nawet kore cynamonową. W niektórych regionach serwowany jest kompot z użyciem wędzonych śliwek, które sprawiają, że kompot nabiera zupełnie nowego, lekko wędzonego smaku. Jest to jednak jeden z tych smaków, obok których nie można przejść obojętnie – albo się go kocha albo się go nienawidzi. My oczywiście uwielbiamy każdą kulinarną wariację na temat dobrze znanych, tradycyjnych potraw!

Jak wspominaliśmy wcześniej, kompot z suszu ma wiele walorów zdrowotnych. To właśnie dlatego znalazł się on w gronie 12 potraw. Po pierwsze doskonale gasi pragnienie - już po jednej szklance ciepłego napoju, możemy poczuć, że nasz organizm jest doskonale nawodniony. Dzięki dużej zawartości dwóch rodzajów błonnika – tego rozpuszczalnego i tego nierozpuszczalnego – przyspiesza perystaltykę jelit, co jest niebywale ważne, jeśli do czynienia mamy ze świątecznym obżarstwem.

Działa on także pobudzająco na trawienie. A jeśli ktoś woli się nie przejadać i dbać o linię podczas wigilijnej wieczerzy, kompot jest świetnym „zapychaczem”, który w naturalny sposób pomoże Ci uporać się z niepochamowanym pragnieniem spróbowania wszystkich potraw. Ważne jest jednak, aby przy przygotowywaniu kompotu unikać dodawania zbyt dużej ilości cukru. Napój ma być słodki, jednak większa część słodyczy powinna pochodzić z owoców.

Ania Starmach i jej przepis na kompot z suszu

Do przygotowania tradycyjnego kompotu potrzebujesz:- 3 l wody- 300g suszonych śliwek- 200g suszonych jabłek- 200g suszonych gruszek- skórka z 2 cytryn- kawałek kory cynamonowej- 5 goździków-3 łyżki miodu- 1 garść rodzynek

Przygotowanie kompotu z suszy jest niebywale szybkie i proste. Nie wymaga od nas zbytecznego krojenie, mielenia, tarkowania i wyciskania. Wystarczy do dużego garnka włożyć wszystkie składniki wymienione w przepisie i zalać je 3 litrami wody. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czas wyłów skórkę z cytryny oraz cynamon. Jeśli kompot wyszedł zbyt gorzki, możesz dosłodzić go miodem. Gdyby okazało się, że smak jest zbyt intensywny, powoli dolewaj wody, aby rozrzedzić napar.

W tym przepisie w ogóle nie został użyty cukier do osłody kompotu. Jeśli natomiast lubisz słodkie napoje, to z pewnością bez cukru się nie obejdzie. Możesz również tak ja w powyższym przepisie dosłodzić kompot miodem. Dzięki temu będzie on zdecydowanie zdrowszy, mniej kaloryczny i zyska zupełnie inny, pełny smak.

Tagi:

witaminyAnna Starmach

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >