Koleżanka zdradziła mi przepis na majonez z gotowanych jaj. Nie wierzyłam, że działa, póki sama nie spróbowałam
Majonez jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Zwykle jednak kupujemy go w sklepach spożywczych. Od kiedy koleżanka pokazała mi przepis na domowy majonez, nie kupuję już gotowych wersji. Zawsze wychodzi, ponieważ przygotowywany jest z gotowanych żółtek jaj.
Majonez pasuje do sałatek i sosów
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez majonezu. Dodajemy go do sałatek, sosów i dipów. Majonez jest też uzupełnieniem kanapek i stanowi dekoracje rozmaitych dań . Jest to produkt kaloryczny, ale może być też dobrym źródłem tłuszczów, które są potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu.
Niestety majonez zawiera też tłuszcze nasycone i cholesterol. Dlatego powinniśmy z umiarem po niego sięgać. Możemy jednak zrobić domowy majonez. Będzie o wiele zdrowszy od tego kupnego. Przepis na majonez, jest wart wypróbowania.
Jak zrobić majonez?
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g jogurtu
- 4 łyżeczki musztardy
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- opcjonalnie:
- 100 g szynki
- 40 g ogórków konserwowych
Robienie majonezu zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka . Te wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, musztardę i blendujemy. Białek możemy użyć do innego przepisu, w tym nie będą nam potrzebne.
Następnie doprawiamy sola i pieprzem. Ponownie blendujemy. Opcjonalnie możemy dodać drobno pokrojoną szynkę i starte ogórki konserwowe . Te produkty urozmaicą smak naszego majonezu. Po zblendowaniu majonez jest już gotowy.
Do czego podawać majonez?
Tak przyrządzony majonez będzie smacznym dodatkiem do kanapek i wędlin. Jest też ważnym składnikiem sałatek, sosów, mięs, które pieczemy. Majonez dodajemy też do ciasta naleśnikowego i jajek na twardo. Ważne, żeby spożywać go z umiarem.
Przepis na domowy majonez jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujemy żółtek, majonezu, jogurtu i musztardy. Przyda się też sól i pieprz. Wszystkie składniki po zblendowaniu dają pyszny efekt. Taki majonez wato wykorzystać w swojej kuchni. Możemy zrobić z nim surówkę z czerwonej kapusty. Sprawdzi się też doskonale jako marynata do schabu.
Źródło: YouTube/smacznytv