Kolorowe papryki zapiekane z kuskusem
pixabay.com

Kolorowe papryki zapiekane z kuskusem

Papryki zapiekane z kuskusem są jak sakiewki wypełnione bogactwem smaków. To ciekawe, jak warzywa, które tak dobrze znamy z sałatek, po upieczeniu zyskują nowy wymiar – i świetnie uzupełniają połączenie kaszy i mięsa mielonego. Kolorowe papryki zapiekane z kuskusem można też przygotować w wersji wegetariańskiej, dzięki czemu będą odpowiednie dla osób stosujących dietę bezmięsną. Spróbuj choć raz, a ten pomysł na pyszny obiad na pewno zostanie z tobą na dłużej!

Papryki zapiekane z kuskusem i mięsem: składniki

Do przygotowania papryk zapiekanych z kuskusem i mięsem będziemy potrzebowali następujących składników:

  • · Papryka czerwona – 4 duże sztuki,
  • · Papryka żółta – 4 duże sztuki,
  • · Kasza kuskus – ½ szklanki (suchej kaszy),
  • · Mięso mielone – wieprzowe lub z indyka – ½ kilograma,
  • · Cebula – 1 sztuka (duża),
  • · Czosnek – 2 duże ząbki,
  • · Pieczarki – 200 gramów,
  • · Passata pomidorowa – ½ litra, ewentualnie 2 puszki pomidorów w kawałkach,
  • · Bulion warzywny – 1 szklanka,
  • · Olej roślinny do smażenia.

Papryki zapiekane z kuskusem i mięsem: przygotowanie warzyw

Faszerować papryki można na kilka sposobów. Najprostszy zakłada odcięcie górnej części, która razem z ogonkiem utworzy „pokrywkę”. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne, aby nie uszkodzić ścianek papryki, a także białe części na ściankach wewnątrz. W tej wersji napełniamy przygotowanym farszem paprykowe „miseczki”, a górnymi częściami zakrywamy wypełnienie – i w takiej postaci pieczemy, ustawione na papierze do pieczenia lub jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Papryki zapiekane z kuskusem w naczyniu na pewno się nie przewrócą, więc ta wersja gwarantuje lepszy efekt. Zamiast papryki okrągłej możemy użyć podłużnej, wtedy postawienie ich obok siebie do pieczenia nie będzie możliwe, dlatego układamy je na bokach, wypełniamy i pieczemy bez przykrycia.

Papryki zapiekane z kuskusem i mięsem: pomysł na farsz

Kuskus możemy namoczyć w gorącej wodzie i dodać przyprawy, ale zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zalanie kaszy rosołem warzywnym – stężonym, jeśli zależy nam na wyrazistym smaku lub delikatnym, jeśli nie chcemy, by kuskus dominował nad pozostałymi składnikami dania. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym oczyszczeniu) następnie wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, aż cebula się zeszkli, a grzyby oddadzą wodę. Dorzucamy kuskus nasączony bulionem i wszystko dokładnie mieszkamy. Na koniec łączymy to wszystko z mięsem mielonym i raz jeszcze mieszamy. Nakładamy farsz do papryk, przykrywamy odciętymi wcześniej częściami z ogonkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekamy około 30 minut.

Jak podawać papryki zapiekane z kuskusem?

W razie potrzeby papryki zapiekane z kuskusem można trochę urozmaicić. Po napełnieniu paprykowych miseczek farszem można wierzch posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Inna opcja zakłada wykorzystanie jajek. W każdej papryce przy wypełnianiu zostawiamy około 1 centymetra wolnego miejsca od krawędzi – i tam wbijamy surowe jajko (w taki sposób, aby nie wypłynęło). Po wyjęciu z piekarnika nasze papryki zapiekane z kuskusem będą udekorowane jajkami sadzonymi.

Wegetariańskie papryki zapiekane z kuskusem

Bezmięsne papryki zapiekane z kuskusem smakiem nie ustępują tym, które zwierają mięso mielone. Są inne, ale nie mniej wyjątkowe – również sycące i pyszne. Do przygotowania wegetariańskiej wersji tego dania będziemy potrzebowali następujących składników:

  • · Papryka czerwona – 4 duże sztuki,
  • · Papryka żółta – 4 duże sztuki,
  • · Kasza kuskus – ½ szklanki (suchej kaszy),
  • · Cebula – 1 sztuka (duża),
  • · Marchew – 2 duże sztuki,
  • · Bakłażan – 1 sztuka (mały),
  • · Pomidor – 2 sztuki,
  • · Czosnek – 2 duże ząbki,
  • · Bulion warzywny – 1 szklanka,
  • · Olej roślinny do smażenia.

Zalewamy kuskus bulionem, tak samo jak w przypadku wersji z mięsem. W międzyczasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę, pomidory, czosnek i bakłażan kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Podsmażamy, mieszając, aż zmiękną. Łączymy z kaszą i mieszamy. Napełniamy wydrążone wcześniej papryki, przykrywamy i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Następny artykuł