Kolorowe papryki zapiekane z kuskusem
Papryki zapiekane z kuskusem i mięsem: składniki
Do przygotowania papryk zapiekanych z kuskusem i mięsem będziemy potrzebowali następujących składników:
· Papryka czerwona – 4 duże sztuki,
· Papryka żółta – 4 duże sztuki,
· Kasza kuskus – ½ szklanki (suchej kaszy),
· Mięso mielone – wieprzowe lub z indyka – ½ kilograma,
· Cebula – 1 sztuka (duża),
· Czosnek – 2 duże ząbki,
· Pieczarki – 200 gramów,
· Passata pomidorowa – ½ litra, ewentualnie 2 puszki pomidorów w kawałkach,
· Bulion warzywny – 1 szklanka,
· Olej roślinny do smażenia.
Papryki zapiekane z kuskusem i mięsem: przygotowanie warzyw
Faszerować papryki można na kilka sposobów. Najprostszy zakłada odcięcie górnej części, która razem z ogonkiem utworzy „pokrywkę”. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne, aby nie uszkodzić ścianek papryki, a także białe części na ściankach wewnątrz. W tej wersji napełniamy przygotowanym farszem paprykowe „miseczki”, a górnymi częściami zakrywamy wypełnienie – i w takiej postaci pieczemy, ustawione na papierze do pieczenia lub jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Papryki zapiekane z kuskusem w naczyniu na pewno się nie przewrócą, więc ta wersja gwarantuje lepszy efekt. Zamiast papryki okrągłej możemy użyć podłużnej, wtedy postawienie ich obok siebie do pieczenia nie będzie możliwe, dlatego układamy je na bokach, wypełniamy i pieczemy bez przykrycia.
Papryki zapiekane z kuskusem i mięsem: pomysł na farsz
Kuskus możemy namoczyć w gorącej wodzie i dodać przyprawy, ale zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zalanie kaszy rosołem warzywnym – stężonym, jeśli zależy nam na wyrazistym smaku lub delikatnym, jeśli nie chcemy, by kuskus dominował nad pozostałymi składnikami dania. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym oczyszczeniu) następnie wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, aż cebula się zeszkli, a grzyby oddadzą wodę. Dorzucamy kuskus nasączony bulionem i wszystko dokładnie mieszkamy. Na koniec łączymy to wszystko z mięsem mielonym i raz jeszcze mieszamy. Nakładamy farsz do papryk, przykrywamy odciętymi wcześniej częściami z ogonkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekamy około 30 minut.
Jak podawać papryki zapiekane z kuskusem?
W razie potrzeby papryki zapiekane z kuskusem można trochę urozmaicić. Po napełnieniu paprykowych miseczek farszem można wierzch posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Inna opcja zakłada wykorzystanie jajek. W każdej papryce przy wypełnianiu zostawiamy około 1 centymetra wolnego miejsca od krawędzi – i tam wbijamy surowe jajko (w taki sposób, aby nie wypłynęło). Po wyjęciu z piekarnika nasze papryki zapiekane z kuskusem będą udekorowane jajkami sadzonymi.