Smakosze.pl Przepisy Koniec z moczeniem kotletów schabowych w mleku. Inny produkt nada im większej soczystości
Canva / jdwfoto

Koniec z moczeniem kotletów schabowych w mleku. Inny produkt nada im większej soczystości

27 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Namaczanie kotletów schabowych w mleku odchodzi do lamusa. Znacznie lepiej użyć do tego innego produktu. Namocz schab w mleku i przekonaj się, jak delikatny i soczysty wyjdzie po usmażeniu. Ten sposób nie ma sobie równych.

Namaczanie kotletów schabowych w maślance

Namaczanie kotletów schabowych w maślance ma niezwykłe działanie. Zawarty w nabiale kwas mlekowy rozbija białka mięsa, dzięki czemu staje się ono kruche i soczyste. Doskonale czuć to już w pierwszym kęsie gotowego dania. Wypróbuj tę metodę, a już nigdy nie przyrządzisz kotletów schabowych w inny sposób.

Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe

Przepis na kotlety schabowe namaczane w maślance

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia

Jak przygotować soczyste kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie za pomocą tłuczka . Cebulę obierz i pokrój w pióra. W pojemniku poukładaj plastry schabu na przemian z kawałkami cebuli .

Maślankę wymieszaj z 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu . Następnie zalej nią kotlety schabowe z cebulą. Całość przykryj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 3-4 godziny .

Zamarynowane kotlety schabowe wyjmij z maślanki . Strząśnij z nich nadmiar płynu, a następnie opanieruj. Kolejność panierowania to mąką, rozkłócone jajka oraz bułka tarta .

Na patelni dobrze rozgrzej smalec . Kotlety schabowe kładź na gorący tłuszcz. Smaż na złocisty kolor z obu stron . Po usmażeniu pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut , a następnie podawaj je z ulubionymi dodatkami . Czy wiesz, z jakiego jeszcze mięsa możesz usmażyć doskonałe kotlety ? Sprawdź jak smaży schabowe uczestnik kulinarnego konkursu telewizyjnego .

soczysty kotlet schabowy.png
Canva / jdwfoto
Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy