Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz wrzucił do blendera sałatę i cebulę. Efekt powala na łopatki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.05.2023 16:13

Kucharz wrzucił do blendera sałatę i cebulę. Efekt powala na łopatki

Piotr Ogiński
TikTok/kochamgotowacofficial

Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach. 

Piotr Ogiński - kucharz znany i lubiany

Piotr Ogiński jest kucharzem dobrze znanym internautom. Prowadzi bowiem swoje kanały na YouTube, Instagramie i TikToku. Właśnie z tego ostatniego pochodzą zdjęcia zamieszczone w naszym materiale. Kucharz udziela w filmikach cennych rad, dzieli się spostrzeżeniami i doskonałymi przepisami. Jedną z jego receptur zaprezentujemy właśnie dzisiaj. 

Na zamieszczonym na TikToku filmie Piotr Ogiński pokazał, jak z resztki sałaty zrobić pyszny, orzeźwiający sos. Wystarczy dorzucić do niej kilka składników i całość zblendować. Będzie naturalnie, niepowtarzalnie i bardzo smacznie! Meksykańska salsa wprost zachwyci Was smakiem. Podajcie ją do tortilli lub do dań z grilla. 

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

Co zrobić z resztką sałaty?

Składniki:

  • sałata np. lodowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 zielone papryczki chilli
  • limonka
  • mandarynka
  • sól, cukier

Przygotowanie meksykańskiej salsy

Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć ząbki czosnku. Praż je, aż zbrązowieją. Pod koniec dodaj kmin rzymski i chwilę go przesmaż. Cebulę obierz, opal na palniku lub specjalną opalarką (możesz też przekroić ją na pół i zrumienić na suchej patelni).

Sałatę oczyść, pokrój na kawałki, wrzuć do misy blendera. Dodaj papryczki chilli, opaloną cebulę, sok z limonki i mandarynki, trochę soli i cukru oraz olej z czosnkiem i kminem. Całość zblenduj na gęsty sos, podawaj np. do tortilli lub dań z grilla. 

Na naszej tronie znajdziesz też wskazówki Piotra Ogińskiego dotyczące marynowania karkówki, a także jego przepis na marchewkę do obiadu

Źródło: TikTok/kochamgotowacofficial

canva/DebbiSmirnoff