Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mielonych. Najlepsze kotlety zrobisz z uwielbianych, tanich grzybów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.04.2023 20:47

Zapomnij o mielonych. Najlepsze kotlety zrobisz z uwielbianych, tanich grzybów

kotlety z pieczarkami na obiad
Screeny z filmu pochodzą z profilu szymon_czerwinski na Instagramie

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj kotlety z pieczarkami bez grama mięsa. Kotlety są lekkie, pożywne i zachwycają smakiem. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Kotlety z pieczarkami w sam raz na rodzinny obiad

Kotlety mielone są pyszne i to kultowe danie polskiej kuchni. Są jednak dość ciężkie. Rewelacyjną alternatywą są warzywne kotlety z pieczarkami. Przygotujesz je o wiele szybciej, a są tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Kotlety z pieczarkami dopraw dużym pęczkiem natki pietruszki i oregano. Zioła są bardzo aromatyczne i podkreślą smak pozostałych składników. Do kotletów koniecznie dodaj również majonez, jajka i bułkę tartą. Nie ma lepszego pomysłu na rodzinny obiad.

Lekkie kotlety z pieczarkami podaj z ziemniakami pieczonymi i surówką. Polecam kapustę pekińską z jabłkiem, marchewką i papryką. Gotowe danie zachwyci każdego smakosza. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu szymon_czerwinski na Instagramie.

Genialne placki ziemniaczane po góralsku - bez tarcia ziemniaków i bałaganu

Przepis na wyśmienite kotlety bez grama mięsa

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże cebule
  • łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oregano
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety z pieczarkami?

Zetrzyj na tarce pieczarki. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj pieczarki i smaż kilka minut na małym ogniu. Ugotowane jajka obierz i rozgnieć widelcem, następnie przełóż do miski. 

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przestudzone pieczarki. Dodaj majonez, oregano i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wsyp bułkę tartą, żeby masa nabrała odpowiedniej konsystencji do formowania kotletów.

Z masy wyrabiaj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż przez kilka minut na rozgrzanym maśle klarowanym, smacznego.

Ugotuj również zupę ogórkową według przepisu Moniki Mrozowskiej. Nie uwierzysz, co dodaje do wywaru. Na obiad polecam także szybkie danie z ziemniaków i jajek- ten przepis jest hitem.