Smakosze.pl Przepisy Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie
canva/kivoart

Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie

22 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na kotlet z piersi kurczaka inaczej? Przygotuj tradycyjny kotlet dewolaj z masłem i pietruszką. Kotlet ma doskonale chrupiącą panierkę, a masło z pietruszką wylewają się podczas krojenia, sprawiając, że mięso smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle wilgotne i doskonale doprawione. Poznaj szybki przepis na kotlet dewolaj.

Kotlety dewolaj to kotlety podawane głównie na weselach i dużych uroczystościach. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu na zwykły, rodzinny obiad. Dewolaj jest niezwykle delikatny, a chrupiąca złocista skórka i wylewające się ze środka masełko z pietruszką sprawią, że wszyscy będą prosili o dokładkę.

Kotlet dewolaj obwiązuję dodatkowo nitką przed obtoczeniem w panierce, aby mieć pewność, że kotlet nie rozleci się podczas smażenia. Nitkę zdejmuję zaraz po usmażeniu. Kotlety smażę na głębokim oleju, aby dobrze się zarumieniły i nie przypiekły, ale odsączam je później na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Devolay zawsze podaję z pieczonymi frytkami i surówką z białej kapusty . Palce lizać.

Przepis na kotlet dewolaj - wyjdzie idealnie

Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 120 g masła

  • 2 jajka

  • bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet dewolaj?

Piersi z kurczaka umyj, przekrój wzdłuż i ubij na cienkie kotlety, następnie z każdej strony oprósz solą i pieprzem. Masło pokrój na 4 równe kawałki, posiekaj pietruszkę.

Przygotuj panierkę: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, w trzecim dokładnie rozbij jajka.

Na każdy kawałek kotleta połóż kostkę masła, posiekaną pietruszkę i dokładnie zawiń, aby powstał dewolaj. Możesz owinąć również mięso nitką, aby dodatkowo je zabezpieczyć.

Dewolaja obtocz kolejno w mące, jajku, bułce i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju przez około 10 minut na wolnym ogniu.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy