Idealne na piątkowy obiad. Soczyste kotlety jajeczne zrobisz w 15 minut
Kotlety jajeczne to dla wielu wspomnienie z czasów dzieciństwa. Jest to danie, którego historia zapoczątkowała się lata temu. Nie mniej jednak przepis krąży i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Największą popularnością cieszą się przepisy sprawdzone. Przede wszystkim smaczne, ale i szybkie. Takim jest właśnie przepis na domowe kotlety jajeczne, które przyrządzimy z jajek ugotowanych na twardo. Zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem, w którym pisaliśmy na temat przygotowywania jajek na twardo bez użycia wody. Ten trick zrewolucjonizuje wasze dotychczasowe działania w kuchni.
Kotlety jajeczne możemy podawać na różne sposoby
Ogromnym atutem tego dania jest to, że możemy podawać kotlety z ziemniakami z wody, frytkami, warzywami czy ryżem. Tak naprawdę sprawdzą się na różne sposoby. Możemy wzbogacić je dodatkowo sosem czy domowymi miksami warzywnymi. W ich smak idealnie wkomponują się również ulubione przyprawy lub zioła.
Kotlety jajeczne to tani obiad rodem z PRL-u. Kuchnia z tamtego okresu to przede wszystkim proste dania z niedrogich oraz ogólnodostępnych składników. Poza kotletami jajecznymi prym wiodły również zimne nóżki, wuzetka, sałatka jarzynowa czy śledzie. Warto korzystać z tych przepisów, ponieważ mimo prostoty, smakiem zachwycają wszystkich smakoszy.
Składniki:
6 średnich jaj ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
2 płaskie łyżki bułki tartej
Posiekany szczypiorek
po pół łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kotletów jajecznych zaczynamy od wstawienia sześciu jajek do wrzątku. Gotujemy je na twardo. Po wyjęciu z garnka obieramy dokładnie i umieszczamy w misce. Dodajemy jedno surowe jajko, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z powstałej masy małe kotleciki. Ostatnim etapem jest przesypanie bułki tartej do okrągłego naczynia, w którym będziemy obtaczać przygotowane już kotlety.
Po obtoczeniu ich w bułce wlewamy na patelnię łyżkę oleju. Czekamy do całkowitego rozgrzania i smażymy kotleciki z obu stron, po 4 minuty z każdej.
Usmażone kotleciki sprawdzą się idealnie w towarzystwie ziemniaków oraz domowej surówki lub mizerii. Jeśli szukacie inspiracji na nietypowe podanie ziemniaków, tutaj znajdziecie przepis na ziemniaki hasselback. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Polacy nagminnie dodają je do jajecznicy. Fatalny błąd, lepiej tak nie rób
Zimą część jedzenia trzymasz na balkonie lub parapecie? Błąd, nigdy więcej tak nie rób
Pojawiły się w Lidlu i już jest o nich głośno. Sprzęty kuchenne kupisz teraz za grosze
Źródło: o2.pl