Smakosze.pl Przepisy Idealne na piątkowy obiad. Soczyste kotlety jajeczne zrobisz w 15 minut
pixabay.com/silviarita

Idealne na piątkowy obiad. Soczyste kotlety jajeczne zrobisz w 15 minut

8 stycznia 2021
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Kotlety jajeczne to dla wielu wspomnienie z czasów dzieciństwa. Jest to danie, którego historia zapoczątkowała się lata temu. Nie mniej jednak przepis krąży i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Największą popularnością cieszą się przepisy sprawdzone. Przede wszystkim smaczne, ale i szybkie. Takim jest właśnie przepis na domowe kotlety jajeczne, które przyrządzimy z jajek ugotowanych na twardo. Zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem, w którym pisaliśmy na temat przygotowywania jajek na twardo bez użycia wody. Ten trick zrewolucjonizuje wasze dotychczasowe działania w kuchni.

Kotlety jajeczne możemy podawać na różne sposoby

Ogromnym atutem tego dania jest to, że możemy podawać kotlety z ziemniakami z wody, frytkami, warzywami czy ryżem. Tak naprawdę sprawdzą się na różne sposoby. Możemy wzbogacić je dodatkowo sosem czy domowymi miksami warzywnymi. W ich smak idealnie wkomponują się również ulubione przyprawy lub zioła.

Kotlety jajeczne to tani obiad rodem z PRL-u. Kuchnia z tamtego okresu to przede wszystkim proste dania z niedrogich oraz ogólnodostępnych składników. Poza kotletami jajecznymi prym wiodły również zimne nóżki, wuzetka, sałatka jarzynowa czy śledzie. Warto korzystać z tych przepisów, ponieważ mimo prostoty, smakiem zachwycają wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 6 średnich jaj ugotowanych na twardo

  • 1 surowe jajko

  • 2 płaskie łyżki bułki tartej

  • Posiekany szczypiorek

  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kotletów jajecznych zaczynamy od wstawienia sześciu jajek do wrzątku. Gotujemy je na twardo. Po wyjęciu z garnka obieramy dokładnie i umieszczamy w misce. Dodajemy jedno surowe jajko, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z powstałej masy małe kotleciki. Ostatnim etapem jest przesypanie bułki tartej do okrągłego naczynia, w którym będziemy obtaczać przygotowane już kotlety.

Po obtoczeniu ich w bułce wlewamy na patelnię łyżkę oleju. Czekamy do całkowitego rozgrzania i smażymy kotleciki z obu stron, po 4 minuty z każdej.

Usmażone kotleciki sprawdzą się idealnie w towarzystwie ziemniaków oraz domowej surówki lub mizerii. Jeśli szukacie inspiracji na nietypowe podanie ziemniaków , tutaj znajdziecie przepis na ziemniaki hasselback. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy