Kotlety mielone z indyka, zdrowsza wersja klasycznego obiadu
Kotlety mielone a’la burger
Nie każdy ma ochotę na tradycyjnego kotleta z ziemniakami i surówką. Co innego, gdy zaproponujemy burgera w maślanej bułce. Jeśli ograniczamy spożycie czerwonego mięsa warto do burgera wybrać właśnie mielone mięso z indyka.
SKŁADNIKI
700 g mielonego filetu z indyka1 bułka np. czerstwa kajzerkamleko do namoczenia1 cebula1 jajkosól i pieprztłuszcz do smażenia4 maślane bułkiulubione sosy np. ketchup1 ogórek konserwowy1 pomidorSałata masłowa
PRZYGOTOWANIE
Zamocz bułkę w mleku. Niech leży w nim około 10 minut, aż będzie miękka. Odciśnij ją i przełóż do miski z mięsem. Posiekaj cebulę na drobną kostkę oraz dodaj jajko. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrabiaj mięso, aby powstała luźna masa. Zwilż dłonie ciepłą wodą i formuj mięso w okrągły kształt. Smaż kotlety po obu stornach przez około 4-5 minuty każda.
Przygotuj bułki maślane. Nagrzej piec do około 150 stopni C (najlepiej ustaw termoobieg, szybciej się zarumienią) i wstaw przekrojone bułki na ruszt. Piecz je około 5-8 minut, aż nabiorą lekko złotej barwy.
Wyjmij bułki z pieca i każdą połówkę posmaruj ulubionym sosem. Na jednej z nich połóż kotleta, plaster pomidora i ogórka oraz sałaty. Przykryj drugą połówką bułki, dociśnij. Możesz podać z pieczonymi ziemniaczkami.
Mielone z indyka z pieca
Nie każdy kotlet musi być smażony na patelni. Aby być jeszcze bardziej fit możesz do upiec w piekarniku. Zapewniamy, że będzie równie soczysty i smaczny, jak ten z patelni. Ten wariant kotletów będzie świetny dla dziecka do szkoły. Możesz schować go do lunchboxa razem z surowymi warzywami.
SKŁADNIKI400 g mielonego mięsa z indyka1 cukinia1/2 pora1/2 cebulipół pęczka koperkupół pęczka pietruszkiszczypta pieprzuPrzyprawy do smaku: sól, pieprz cayenne, oregano, suszona kolendra, kurkuma
PRZYGOTOWANE
Mięso mielone zacznij wyrabiać dłonią, Im dłużej je „masujesz” tym będzie smaczniejsze i delikatniejsze. Na odrobinie tłuszczu (np. mało klarowane) zeszklij cebulę. Pilnuj aby się nie spaliła, inaczej będzie gorzka. Posiekaj pietruszkę i koperek, na tarce zetrzyj cukinie (nie musisz jej obierać, ale pamiętaj dobrze ją umyj) i pokrój drobno pora. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj przyprawy. Jeszcze przez chwile wyrabiaj mięso. Na blaszce połóż papier do pieczenia. Z mięsa uformuj małe kotleciki i przełóż na blaszkę. Utrzymuj odstępy od kotletów, tak aby się nie przykleiły do siebie. Piecz około 20-30 min w temperaturze 150 stopni C. Możesz je podawać np. z sosem tzatziki, na ciepło lub zimno.
Pulchne kotlety z indyka
Najlepiej będą smakować z puree ziemniaczanym i mizerią lub kapustą zasmażaną. Idealne danie na niedzielny obiad.
SKŁADNIKI
800 g mielonego mięsa z indyka4 łyżki kaszy manny2 łyżki śmietany 18%1 jajkopół pęczka pietruszki i koperku2 łyżeczki cukru2 łyżeczki musztardy sarepskiej
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce wymieszaj ze sobą mięso, kasze manną, rozmącone jajko, śmietanę, pietruszkę i koperek oraz musztardę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania pulchnej masy. Nawilży dłonie ciepłą wodą i zacznij formować kotlety z mięsa. Możesz pomóc sobie łyżką. Rozgrzej na patelni olej. Musi być naprawdę gorący, aby cały smak kotleta został w środku. Smaż po obu stronach około 4 minut, tak aby kolety były zarumienione.
Na temat kotletów mielonych z indyka można wymyślać wiele wariacji. To mięso sprawdzi się też do przygotowania pulpetów, które możesz podać z pomidorowym lub pieczarkowym sosem. Indyk będzie się świetnie komponował z azjatyckim sosem curry lub słodko-kwaśnym. Kotlety z indyka możesz zamrozić i mieć na zapas. Pamiętaj tylko, aby je rozmrażać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej.
undefined