Kotlety mielone z indyka
pixabay.com

Kotlety mielone z indyka, zdrowsza wersja klasycznego obiadu

Mięso z indyka, szczególnie pierś to najchudsze mięso, które ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Witaminy z grupy C, selen i cynk to tylko niektóre składniki odżywcze, jakie można znaleźć w mięsie indyczym. Mięso indycze jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z wieloma przyprawami, ale dodawanymi z umiarem, tak aby nie zabić smaku indyka. Przepisy na kotlety mielone z indyka są bardzo proste i nie wymywają dużego nakładu pracy. Włącz indyka do swojego menu już dziś.

Kotlety mielone a’la burger

Nie każdy ma ochotę na tradycyjnego kotleta z ziemniakami i surówką. Co innego, gdy zaproponujemy burgera w maślanej bułce. Jeśli ograniczamy spożycie czerwonego mięsa warto do burgera wybrać właśnie mielone mięso z indyka.

SKŁADNIKI

700 g mielonego filetu z indyka
1 bułka np. czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia
1 cebula
1 jajko
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
4 maślane bułki
ulubione sosy np. ketchup
1 ogórek konserwowy
1 pomidor
Sałata masłowa

PRZYGOTOWANIE

Zamocz bułkę w mleku. Niech leży w nim około 10 minut, aż będzie miękka. Odciśnij ją i przełóż do miski z mięsem. Posiekaj cebulę na drobną kostkę oraz dodaj jajko. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrabiaj mięso, aby powstała luźna masa. Zwilż dłonie ciepłą wodą i formuj mięso w okrągły kształt. Smaż kotlety po obu stornach przez około 4-5 minuty każda.

Przygotuj bułki maślane. Nagrzej piec do około 150 stopni C (najlepiej ustaw termoobieg, szybciej się zarumienią) i wstaw przekrojone bułki na ruszt. Piecz je około 5-8 minut, aż nabiorą lekko złotej barwy.

Wyjmij bułki z pieca i każdą połówkę posmaruj ulubionym sosem. Na jednej z nich połóż kotleta, plaster pomidora i ogórka oraz sałaty. Przykryj drugą połówką bułki, dociśnij. Możesz podać z pieczonymi ziemniaczkami.

Mielone z indyka z pieca

Nie każdy kotlet musi być smażony na patelni. Aby być jeszcze bardziej fit możesz do upiec w piekarniku. Zapewniamy, że będzie równie soczysty i smaczny, jak ten z patelni. Ten wariant kotletów będzie świetny dla dziecka do szkoły. Możesz schować go do lunchboxa razem z surowymi warzywami.

SKŁADNIKI
400 g mielonego mięsa z indyka
1 cukinia
1/2 pora
1/2 cebuli
pół pęczka koperku
pół pęczka pietruszki
szczypta pieprzu
Przyprawy do smaku: sól, pieprz cayenne, oregano, suszona kolendra, kurkuma

PRZYGOTOWANE

Mięso mielone zacznij wyrabiać dłonią, Im dłużej je „masujesz” tym będzie smaczniejsze i delikatniejsze. Na odrobinie tłuszczu (np. mało klarowane) zeszklij cebulę. Pilnuj aby się nie spaliła, inaczej będzie gorzka. Posiekaj pietruszkę i koperek, na tarce zetrzyj cukinie (nie musisz jej obierać, ale pamiętaj dobrze ją umyj) i pokrój drobno pora. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj przyprawy. Jeszcze przez chwile wyrabiaj mięso. Na blaszce połóż papier do pieczenia. Z mięsa uformuj małe kotleciki i przełóż na blaszkę. Utrzymuj odstępy od kotletów, tak aby się nie przykleiły do siebie. Piecz około 20-30 min w temperaturze 150 stopni C. Możesz je podawać np. z sosem tzatziki, na ciepło lub zimno.

Pulchne kotlety z indyka

Najlepiej będą smakować z puree ziemniaczanym i mizerią lub kapustą zasmażaną. Idealne danie na niedzielny obiad.

SKŁADNIKI

800 g mielonego mięsa z indyka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
pół pęczka pietruszki i koperku
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy sarepskiej

PRZYGOTOWANIE

W dużej misce wymieszaj ze sobą mięso, kasze manną, rozmącone jajko, śmietanę, pietruszkę i koperek oraz musztardę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania pulchnej masy. Nawilży dłonie ciepłą wodą i zacznij formować kotlety z mięsa. Możesz pomóc sobie łyżką. Rozgrzej na patelni olej. Musi być naprawdę gorący, aby cały smak kotleta został w środku. Smaż po obu stronach około 4 minut, tak aby kolety były zarumienione.

Na temat kotletów mielonych z indyka można wymyślać wiele wariacji. To mięso sprawdzi się też do przygotowania pulpetów, które możesz podać z pomidorowym lub pieczarkowym sosem. Indyk będzie się świetnie komponował z azjatyckim sosem curry lub słodko-kwaśnym. Kotlety z indyka możesz zamrozić i mieć na zapas. Pamiętaj tylko, aby je rozmrażać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej.

Następny artykuł