Smakosze.pl
Media bez wyboru

Image Professionals GmbH, TRICOLORS/East News

Niebanalny przepis na idealnego kotleta schabowego z chrupiącą panierką

10 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj oczekujemy po nich chrupiącej panierki i soczystego wnętrza. Taki efekt można osiągnąć w prosty sposób. Wystarczy umieścić kotlety schabowe na bardzo gorąc

Kotlety schabowe uchodzą za jeden z najbardziej kultową potrawę naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak warto sięgać po sprawdzone sposoby, dzięki którym nasze kotlety schabowe będą jeszcze lepsze.

Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące

Bez wątpienia kotlety schabowe można uznać za wyjątkowy kulinarny szlagier, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na kotlety schabowe po lubelsku.

Kotlety schabowe według znacznej części smakoszy powinny cechować się soczystym wnętrzem oraz kuszącą chrupiącą panierką. Taki efekt możemy osiągnąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy zastosować jeden trik, z którego korzysta wielu mistrzów kuchni.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ChilliBite, kotlety schabowe będą spełniały powyższe kryteria, jeśli umieścimy je najpierw na dużym ogniu, a później go zmniejszymy. Jednak to nie jedyny trik, dzięki któremu kotlety schabowe będą wyjątkowym frykasem.

Kotlety schabowe powinno się smażyć na odpowiednim tłuszczu. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, który najlepiej sprawdzi się w takim zadaniu. Smażenie to nie wszystko. Najistotniejszy jest dobór odpowiedniego mięsa.

Mięso na kotlety schabowe musi spełniać pewne wytyczne

Portal ChilliBite wyjaśnia, że dobre mięso wieprzowe będzie miało różowo-czerwone zabarwienie. Nie może być ono zbyt blade. Nie powinno ono również cieknąć. Najlepiej szukać wieprzowiny z polskich ras zachowawczych. Warto również zwrócić uwagę na certyfikaty.

Dzięki powyższym wytycznym możemy uniknąć zakupu mięsa z hodowli, w której świnie doświadczały ogromnego stresu. Czynnik ten wpływa na jakość mięsa. Jeśli już zdobyliśmy odpowiedni schab, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań.

Mięso na kotlety schabowe powinno być w temperaturze pokojowej. Kroimy je na plastry o grubości około 1,5 cm. Warto namoczyć je w mleku i cebuli. Oczywiście powinniśmy je również ubić, aby było jak najcieńsze.

Kotlety schabowe obtaczamy w jajkach i bułce tartej. Po usmażeniu możemy je zajadać. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Drugi wariant dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapki. Jadasz czasami kotlety schabowe z chlebem?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ChilliBite

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >
Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >
Ogórki będą rosły fantastycznie

Porady

Piorunująco skuteczny nawóz do ogórków z pokrzywy

Czytaj więcej >