Smakosze.pl
Media bez wyboru

Image Professionals GmbH, TRICOLORS/East News

Niebanalny przepis na idealnego kotleta schabowego z chrupiącą panierką

10 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj oczekujemy po nich chrupiącej panierki i soczystego wnętrza. Taki efekt można osiągnąć w prosty sposób. Wystarczy umieścić kotlety schabowe na bardzo gorąc

Kotlety schabowe uchodzą za jeden z najbardziej kultową potrawę naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak warto sięgać po sprawdzone sposoby, dzięki którym nasze kotlety schabowe będą jeszcze lepsze.

Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące

Bez wątpienia kotlety schabowe można uznać za wyjątkowy kulinarny szlagier, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na kotlety schabowe po lubelsku.

Kotlety schabowe według znacznej części smakoszy powinny cechować się soczystym wnętrzem oraz kuszącą chrupiącą panierką. Taki efekt możemy osiągnąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy zastosować jeden trik, z którego korzysta wielu mistrzów kuchni.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ChilliBite, kotlety schabowe będą spełniały powyższe kryteria, jeśli umieścimy je najpierw na dużym ogniu, a później go zmniejszymy. Jednak to nie jedyny trik, dzięki któremu kotlety schabowe będą wyjątkowym frykasem.

Kotlety schabowe powinno się smażyć na odpowiednim tłuszczu. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, który najlepiej sprawdzi się w takim zadaniu. Smażenie to nie wszystko. Najistotniejszy jest dobór odpowiedniego mięsa.

Mięso na kotlety schabowe musi spełniać pewne wytyczne

Portal ChilliBite wyjaśnia, że dobre mięso wieprzowe będzie miało różowo-czerwone zabarwienie. Nie może być ono zbyt blade. Nie powinno ono również cieknąć. Najlepiej szukać wieprzowiny z polskich ras zachowawczych. Warto również zwrócić uwagę na certyfikaty.

Dzięki powyższym wytycznym możemy uniknąć zakupu mięsa z hodowli, w której świnie doświadczały ogromnego stresu. Czynnik ten wpływa na jakość mięsa. Jeśli już zdobyliśmy odpowiedni schab, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań.

Mięso na kotlety schabowe powinno być w temperaturze pokojowej. Kroimy je na plastry o grubości około 1,5 cm. Warto namoczyć je w mleku i cebuli. Oczywiście powinniśmy je również ubić, aby było jak najcieńsze.

Kotlety schabowe obtaczamy w jajkach i bułce tartej. Po usmażeniu możemy je zajadać. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Drugi wariant dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapki. Jadasz czasami kotlety schabowe z chlebem?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ChilliBite

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >