Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Niebanalny przepis na idealnego kotleta schabowego z chrupiącą panierką
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.02.2021 01:00

Niebanalny przepis na idealnego kotleta schabowego z chrupiącą panierką

Media bez wyboru
Image Professionals GmbH, TRICOLORS/East News

Kotlety schabowe uchodzą za jeden z najbardziej kultową potrawę naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak warto sięgać po sprawdzone sposoby, dzięki którym nasze kotlety schabowe będą jeszcze lepsze.

Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące

Bez wątpienia kotlety schabowe można uznać za wyjątkowy kulinarny szlagier, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na kotlety schabowe po lubelsku.

Kotlety schabowe według znacznej części smakoszy powinny cechować się soczystym wnętrzem oraz kuszącą chrupiącą panierką. Taki efekt możemy osiągnąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy zastosować jeden trik, z którego korzysta wielu mistrzów kuchni.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ChilliBite, kotlety schabowe będą spełniały powyższe kryteria, jeśli umieścimy je najpierw na dużym ogniu, a później go zmniejszymy. Jednak to nie jedyny trik, dzięki któremu kotlety schabowe będą wyjątkowym frykasem.

Kotlety schabowe powinno się smażyć na odpowiednim tłuszczu. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, który najlepiej sprawdzi się w takim zadaniu. Smażenie to nie wszystko. Najistotniejszy jest dobór odpowiedniego mięsa.

Mięso na kotlety schabowe musi spełniać pewne wytyczne

Portal ChilliBite wyjaśnia, że dobre mięso wieprzowe będzie miało różowo-czerwone zabarwienie. Nie może być ono zbyt blade. Nie powinno ono również cieknąć. Najlepiej szukać wieprzowiny z polskich ras zachowawczych. Warto również zwrócić uwagę na certyfikaty.

Dzięki powyższym wytycznym możemy uniknąć zakupu mięsa z hodowli, w której świnie doświadczały ogromnego stresu. Czynnik ten wpływa na jakość mięsa. Jeśli już zdobyliśmy odpowiedni schab, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań.

Mięso na kotlety schabowe powinno być w temperaturze pokojowej. Kroimy je na plastry o grubości około 1,5 cm. Warto namoczyć je w mleku i cebuli. Oczywiście powinniśmy je również ubić, aby było jak najcieńsze.

Kotlety schabowe obtaczamy w jajkach i bułce tartej. Po usmażeniu możemy je zajadać. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Drugi wariant dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapki. Jadasz czasami kotlety schabowe z chlebem?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ChilliBite

Zapraszamy na nasz Instagram