Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe w bosko chrupiącej panierce. 1 składnik wprowadzi ogromną zmianę
canva/Maryna Iaroshenko

Kotlety schabowe w bosko chrupiącej panierce. 1 składnik wprowadzi ogromną zmianę

29 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Patent na bosko chrupiącą panierkę do kotletów schabowych? Wymieszaj bułkę tartą z kilkoma łyżkami startego, żółtego sera. Efekt zachwyci każdego smakosza. Kultowe schabowe będą chrupiące, złociste i bardzo soczyste w środku.

Kotlety schabowe z żółtym serem są rewelacyjną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięso podaję z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz kapustą zasmażaną z kminkiem lub surówką z kiszonej kapusty. Całe danie za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka.

Kotlety schabowe panieruję kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem. Mąka jest niezbędnym dodatkiem panierki. Dzięki niej chrupiąca skórka lepiej trzyma się mięsa i nie odkleja się podczas smażenia. Schab jest soczysty w środku i bardzo delikatny.

Kotlety schabowe każdy smaży inaczej. Niektórzy wykorzystują olej rzepakowy, inni domowy smalec. Polecam jednak masło klarowane. Dzięki niemu schabowe nabierają aromatu i mają rewelacyjny smak. Schabowe smażę partiami na złoty kolor.

Przepis na kotlety schabowe. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Składniki:

  • 5 kawałków schabu bez kości

  • 4 łyżki startego sera żółtego

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Jak przygotować kotlety schabowe w serowej panierce?

Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, oprósz solą i pieprzem. Starty ser wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej. Kotlety obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku i tartej bułce z serem.

Schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam kapustę zasmażaną oraz surówkę z kiszonej kapusty . Obiad podaj również z ziemniakami ze szczypiorkiem, smacznego.

kotlety schabowe
canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy