Smakosze.pl Przepisy Kotlety siekane z kurczakiem i serem - lepsze niż tradycyjne mielone
canva/13-Smile

Kotlety siekane z kurczakiem i serem - lepsze niż tradycyjne mielone

8 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować z filetów kurczaka na dzisiejszy obiad, mamy świetny pomysł. Zrób kotlety siekane z kurczakiem i serem. Będą lepsze niż tradycyjne mielone, bo są delikatne i soczyste. Zobaczysz, że rodzina będzie pozytywnie zaskoczona nową potrawą.

Filety z kurczaka są wdzięcznym produktem obiadowym. Delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej, a smakuje dorosłym i dzieciom. Można je przygotować na wiele sposobów, np. upiec, ugotować na parze czy usmażyć. Dziś przedstawimy wam pomysł na danie z patelni.

Kotlety siekane z kurczakiem i serem — lepsze niż tradycyjne mielone

Składniki:

  • 50 dag filetów z kurczaka

  • 3 łyżki mąki

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 10 dag startej mozzarelli

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów siekanych

Filety z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrój na 2-3 płaty, potem pokrój w paski i w niedużą kostkę.

Do mięsa dodaj mąkę, posiekaną cebulę, jajka, mozzarellę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na pół godziny.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje mięsnej masy formując z niej kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz sera mozzarella, możesz dodać inny, starty żółty ser.

  • Siekane kotlety podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, z frytkami lub ryżem oraz z surówką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z filetów kurczaka. Zobacz, jak przygotować filet kurczaka w parmezanowej panierce , a także jak zrobić filety z kurczaka w sosie pomidorowym .

filet z kurczaka
filet z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/vovaschevchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcjewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy