Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.
Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.
Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.
Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.
Przepisy na kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce
Składniki na 4 porcje:
-
4 pojedyncze piersi z kurczaka
-
sól, pieprz
-
4 jajka
-
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
-
łyżeczka suszonego oregano
-
kilka łyżek mąki kukurydzianej
-
kilka łyżek mąki pszennej
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki?
Piersi z kurczaka umyj, oczyść, osusz i rozbij tłuczkiem. K ażdy kawałek oprósz solą i pieprzem i odstaw. Jajka wbij na głęboki talerz, wymieszaj z oregano i papryką czerwoną. Mąkę kukurydzianą wymieszaj na talerzu z mąką pszenną.
Kotlety panieruj w rozmąconych jajkach, mące, jajkach i znowu mące. Tak przygotowanego kurczaka smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, na złoty kolor. Kotlety z kurczaka podaj z gotowanymi ziemniakami z koperkiem, mizerią lub surówką z kapusty pekińskiej , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
-
Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
Źródło: slodkieokruszki.pl