Smakosze.pl Przepisy Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
canva/Mykola Lunov

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.

Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.

Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.

Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.

Przepisy na kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

  • sól, pieprz

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • łyżeczka suszonego oregano

  • kilka łyżek mąki kukurydzianej

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki?

Piersi z kurczaka umyj, oczyść, osusz i rozbij tłuczkiem. K ażdy kawałek oprósz solą i pieprzem i odstaw. Jajka wbij na głęboki talerz, wymieszaj z oregano i papryką czerwoną. Mąkę kukurydzianą wymieszaj na talerzu z mąką pszenną.

Kotlety panieruj w rozmąconych jajkach, mące, jajkach i znowu mące. Tak przygotowanego kurczaka smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, na złoty kolor. Kotlety z kurczaka podaj z gotowanymi ziemniakami z koperkiem, mizerią lub surówką z kapusty pekińskiej , smacznego.

Smażenie kotletów z kurczaka
canva/ jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy