Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z niespodzianką
Karol Okrasa zademonstrował, jak przygotować przepyszne kotlety ziemniaczane. Efekt z pewnością podbije serca domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Przysmak bardzo szybko znika z talerzy. Jak przygotować nadziewane kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy
Kotlety ziemniaczane są dobrym wyborem, jeśli chcemy przygotować dobry i bezmięsny posiłek. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na ten frykas . Jednak tym razem w jego wnętrzu zagości wyborne nadzienie.
Nie od dziś wiadomo, że Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Wystarczy rzucić okiem na jego zapiekankę . Uwielbiany kucharz zdradził swój przepis na nadziewane kotlety ziemniaczane. Co skrywa się w ich wnętrzu?
Kotlety ziemniaczane w tej odsłonie w swoim środku ukrywają farsz na bazie soczewicy i pieczarek. Wystarczy jeden kęs, by nasze kubki smakowe osiągnęły stan ekstazy . Warto przygotować ich więcej, ponieważ domownicy z pewnością nie poprzestaną na jednym kotlecie.
Przepis na kotlety ziemniaczane jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy zrobić to tak, jak zademonstrował Karol Okrasa . Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania ziemniaczanych smakołyków?
Ciasto:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
300 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
2 jajka
-
odrobina soli i pieprzu
Farsz:
-
500 g ugotowanej soczewicy
-
2 cebule
-
300 g pieczarek
-
posiekany szczypiorek
-
2 g białego pieprzu
-
15 g masła
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
odrobina soli
(Canva.com / kizer13)
Niezawodny przepis na fantastyczne kotlety ziemniaczane
Na początku gotujemy ziemniaki. Odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie siekamy cebule i podsmażamy je na maśle. Pieczarki ścieramy na tarce. Dodajemy je do cebuli. Kiedy odparuje z nich woda, całość wzbogacamy o ugotowaną i rozgniecioną soczewicę .
Składniki na farsz urozmaicamy przyprawami. Smażymy przez kilkanaście minut, cały czas mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek . Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia i bierzemy się za ziemniaki. Ugotowane bulwy rozdrabniamy w prasce. Łączymy je z dwoma rodzajami mąki i jajkami.
Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy je dłońmi tak, aby stało się jednolite i elastyczne. Formujemy z niego owalny wałek, który kroimy na plastry . W każdym z nich robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim farsz. Zaklejamy kotlety ziemniaczane.
Kotlety ziemniaczane obtaczamy w mące. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Powinno być go dosyć sporo. Najlepiej, jeśli kotlety ziemniaczane zanurzą się w nim do połowy. Specjał będzie gotowy, kiedy zarumieni się z obu stron . Smakołyki wykładamy na ręczniki papierowe. Warto zobaczyć, jak przygotowuje je sam Karol Okrasa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla