Krewetki z warzywami po chińsku – oryginalna przystawka lub obiad
1. Krewetki z warzywami po chińsku – proste i jednocześnie oryginalne danie, opis potrawy.
2. Lista składników. – Co musisz kupić, aby przyrządzić krewetki z warzywami po chińsku?
3. Jak przygotować pyszne i aromatyczne danie prosto z Chin?
4. Z czym podawać krewetki?
Krewetki z warzywami po chińsku – proste i jednocześnie oryginalne danie, opis potrawy.
Krewetki z warzywami po chińsku to doskonały i zdrowy obiad, bogaty w witaminy i składniki odżywcze.
Czy wiesz ile składników odżywczych mają krewetki?
Po pierwsze, zawierają dużo białka. Po drugie, regulują pracę układu sercowo – naczyniowego, ponieważ zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Nie trzeba pisać, ile witamin mają liczne warzywa zawarte w tym daniu.
Krewetki z warzywami po chińsku to połączenie ciekawie przyrządzonych krewetek z cebulą, marchewką, papryką, cukinią oraz mieszanką orientalnych przypraw takich jak czosnek, chili, imbir.
Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić krewetki, ponieważ znajdujące się pod pancerzem jelito nie jest zbyt apetyczne. Jeżeli nie masz pod ręką świeżych krewetek, nic się nie stanie jak użyjesz tych mrożonych.
Poniżej znajduje się dokładna lista zakupów oraz sposób przyrządzania potrawy.
Lista składników. – Co musisz kupić, aby przyrządzić krewetki z warzywami po chińsku?
Do przygotowania pysznych krewetek z warzywami po chiński dla dwóch osób potrzebujesz kilku składników.
Lista produktów:
· 12 sztuk dużych krewetek
· 1 czerwona cebula
· 1 czerwona papryka
· 1 cukinia
· 2 średniej wielkości marchewki
· Garść fasolki szparagowej
· 2 łyżki sosu sojowego
· 2 łyżki miodu
· Sól, pieprz
· Papryczka chili w proszku
· Imbir w proszku
· Czosnek granulowany
· Olej do smażenia
Do przygotowania tego pysznego dania będziesz potrzebować głębokiej patelni lub woka.
Jak przygotować pyszne i aromatyczne danie prosto z Chin?
Dokładny sposób przyrządzenia potrawy znajduje się poniżej. Nie jest trudny i nie zajmie ci dużo czasu. Do dzieła!
1. Na początku zajmij się krewetkami. Świeże krewetki gotuj przez chwilę w wodzie, a jak ostygną zdejmij pancerze i oczyść z jelita. Jeżeli ożywasz krewetek mrożonych, etap gotowania możesz pominąć.
2. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w piórka i cienkie talarki. Cukinię i paprykę też pokrój, w kostkę i talarki.
3. Fasolkę szparagową obgotuj w wodzie.
4. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć tam wszystkie warzywa, czyli cebulę, marchew, cukinię, paprykę i fasolkę. Smaż kilka minut.
5. Do warzyw wlej miód i sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw całość. Dodaj sól, pieprz, chili, czosnek, imbir do smaku. Możesz dolać odrobinę wody, sos będzie nieco rzadszy. Na koniec na patelnię wrzuć krewetki i gotuj wszystko około 7 minut.
Pyszne, pachnące Chinami krewetki są już gotowe! Prawda, że szybko się je robi? Krewetki z warzywami po chińsku to doskonałe danie dla tych, którzy nie chcą tracić czasu w kuchni. Jednocześnie mają zdrowy posiłek pełen witamin i różnorodnych smaków.
Z czym podawać krewetki?
Jak na chińską kuchnię przystało krewetki najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Aby osłodzić trochę smaki możesz dodać do potrawy soczystego ananasa, nawet może być taki z puszki. Idealnie dopełni potrawę.
undefined
Krewetki z warzywami po chińsku to proste danie, zawierające różne smaki. Posmak owoców morza świetnie przełamuje warzywa, a dodatek sosu sojowego nadaje potrawie chińskiego charakteru. Zaskocz swoich gości daniem prosto z Chin i przenieś ich w orientalny świat.