Kroję kapustę i zalewam ją kefirem. To danie jest moim numerem 1
Nie masz pomysłu na młodą kapustę? Zainspiruj się tym przepisem i zrób danie z kapusty i kefiru. Sposób jest genialny w swojej prostocie, a w dodatku obłędnie smaczny. Domownicy pokochają je tak bardzo, że będziesz przyrządzała je kilka razy w tygodniu. Na szczęście przepis nie jest zbyt czasochłonny.
Niezwykle smaczne danie
Z połączenia kapusty i kefiru stworzysz placki, które można podać jako przekąskę, jak i jako głównie danie obiadowe. Pomysł, choć wydawać się może nieco szalony jest naprawdę smaczny. W dodatku placki są na tyle lekkie, że będą idealnym smakołykiem na lato.
Nawet nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj poniższy przepis i podaj je rodzinie na obiad . Na początku mogą pomyśleć, że to tradycyjne placki ziemniaczane, ale kiedy spróbują, oniemieją z zachwytu. Poproszą o niejedną dokładkę.
Kapusta i kilka składników
Danie oprócz doskonałego smaku ma także zaletę w postaci tego, że przygotowuje się je z kilku prostych składników. Najważniejszymi produktami są oczywiście kapusta oraz kefir, ale nie są jednymi. Potrzebne będą także inne, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie zrób z nich doskonałe placki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 400 g kapusty
- 300 ml kefiru
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 50 ml oleju
- 10 g proszku do pieczenia
- pieprz
- sól
Przepis na fantastyczne danie
Obraną z zewnętrznych liści kapustę umyj, a następnie drobno posiekaj w paski. Przełóż ją do miski i zalej kefirem. Wbij jajka, wsyp proszek do pieczenia, mąkę oraz pieprze. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią ciasto i formuj małe placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj ze śmietaną. Sprawdź, czy można gotować rosół podczas burzy oraz poznaj przepis na niezwykłe danie z mięsa mielonego .