Kruche ciasteczka maślane z przepisu babci. Pyszny wypiek, który zawsze się udaje
![None](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2_f707b88591.jpg)
Smakują masłem i słodyczą, pięknie pachną, kiedy się je piecze i przypominają rodzinny dom. Kruche maślane ciasteczka babci mają francuski rodowód.
Babcine kruche ciasteczka
Nasze babcie wciąż piekły kruche ciasteczka. Albo takie przepuszczane przez maszynkę i mające różne kształty, albo – najprostsze, wycinane szklanką z arkusza rozwałkowanego ciasta. Dom wciąż pachniał wypiekami.
Dzisiaj ten zwyczaj zanikł. Wraz z jego odejściem zapomnieliśmy, jak genialny smak ma proste, maślane, kruche ciasto.
![Projekt bez nazwy(1).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_19c668b199.jpg)
Ciasteczka na stół
Wracam do ciasteczek sprzed lat. Są świetne – robi się je szybko i nie sposób ich popsuć. Jeśli tylko nie przypalimy – zawsze się udają. Warunek jest jeden: dużo masła. Na porcję mąki, z której można upiec np. całkiem solidną kruchą tartę, musimy wziąć więcej niż kostkę. Ale – opłaca się. Te ciasteczka są bardzo wydajne.
![Projekt bez nazwy(4).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_4_7660fd8caa.jpg)
Francuski łącznik
Okazuje się, że kiedy nasze babcie uczyły się gotować, w dobrym tonie było oglądać się na kuchnię francuską. Ciasteczka, które zapamiętałem z dzieciństwa, to nic innego, jak normandzkie galettes – okrągłe maślane ciasteczka popularne we Francji od niepamiętnych czasów.
![Projekt bez nazwy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_e0dbbfa63a.jpg)
Maślane ciasteczka (15 minut plus pieczenie)
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 220 g miękkiego masła
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
- Ze wszystkich składników wyrabiam kruche ciasto. Inaczej niż zazwyczaj – masło musi być miękkie.
- Rozwałkowuję ciasto na arkusz o grubości najwyżej 3 mm i szklanką wycinam okrągłe ciasteczka
- Pozostałe ciasto rozwałkowują i wycinam kolejne ciastka
- Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do rozgrzanego pieca
- Piekę aż lekko się zarumienią (nie dłużej niż 15-20 minut)
- Po wyjęciu z pieca posypują ciastka cukrem
Podaję do popołudniowej herbaty
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_60_04fb4d82fb.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_a9b8002ca8.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Tajemnicza postać](https://images.iberion.media/images/origin/Tajemnicza_postac_fe315f83e5.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)