Kruche ciasteczka maślane z przepisu babci. Pyszny wypiek, który zawsze się udaje
Smakują masłem i słodyczą, pięknie pachną, kiedy się je piecze i przypominają rodzinny dom. Kruche maślane ciasteczka babci mają francuski rodowód.
Babcine kruche ciasteczka
Nasze babcie wciąż piekły kruche ciasteczka. Albo takie przepuszczane przez maszynkę i mające różne kształty, albo – najprostsze, wycinane szklanką z arkusza rozwałkowanego ciasta. Dom wciąż pachniał wypiekami.
Dzisiaj ten zwyczaj zanikł. Wraz z jego odejściem zapomnieliśmy, jak genialny smak ma proste, maślane, kruche ciasto.
Ciasteczka na stół
Wracam do ciasteczek sprzed lat. Są świetne – robi się je szybko i nie sposób ich popsuć. Jeśli tylko nie przypalimy – zawsze się udają. Warunek jest jeden: dużo masła. Na porcję mąki, z której można upiec np. całkiem solidną kruchą tartę, musimy wziąć więcej niż kostkę. Ale – opłaca się. Te ciasteczka są bardzo wydajne.
Francuski łącznik
Okazuje się, że kiedy nasze babcie uczyły się gotować, w dobrym tonie było oglądać się na kuchnię francuską. Ciasteczka, które zapamiętałem z dzieciństwa, to nic innego, jak normandzkie galettes – okrągłe maślane ciasteczka popularne we Francji od niepamiętnych czasów.
Maślane ciasteczka (15 minut plus pieczenie)
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 220 g miękkiego masła
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
- Ze wszystkich składników wyrabiam kruche ciasto. Inaczej niż zazwyczaj – masło musi być miękkie.
- Rozwałkowuję ciasto na arkusz o grubości najwyżej 3 mm i szklanką wycinam okrągłe ciasteczka
- Pozostałe ciasto rozwałkowują i wycinam kolejne ciastka
- Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do rozgrzanego pieca
- Piekę aż lekko się zarumienią (nie dłużej niż 15-20 minut)
- Po wyjęciu z pieca posypują ciastka cukrem
Podaję do popołudniowej herbaty