Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję do słoików i wlewam tę mieszankę. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego
Monika Dec
Monika Dec 23.09.2024 11:03

Pakuję do słoików i wlewam tę mieszankę. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego

dynia
fot. Canva

Uwielbiam jesienne przetwory. Moim ostatnim okryciem jest dynia w octowej marynacie. To wręcz wymarzony dodatek do sałatek, kanapek lub deski serów. Przepis nie jest trudny, a smak z pewnością jest wart czasu spędzonego w kuchni.

Dynia w occie na zimę

Sezon na przetwory nie kończy się latem. Jesienią też warto sięgnąć po owoce i warzywa i “zamknąć” ich smak w słoikach. Nie wolno zapomnieć o prawdziwej królowej wśród nich, czyli dyni. Przygotujemy z niej zarówno słodki dżem do naleśników, jak i  przysmak, który świetnie podkreśli smak sałatek i kanapek. 

dynia.jpg
fot. Canva
Pojechał na wakacje i zamówił jajecznicę. Po pierwszym kęsie jego mina mówiła wszystko

Jak zrobić dynię w occie?

Przygotowanie dyni w occie nie jest trudne. Najbardziej czasochłonnych zajęciem jest obranie i pokrojenie dyni. Warto ułatwić sobie tę czynność i sięgnąć po dynię hokkaido, którą można zjeść ze skórką.

Lista składników:

  • kilogram dyni
  • 250 g cukru
  • litr wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • ⅓ szklanki octu 10%

Jak zrobić dynię w occie?

Obierz dynię, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Zagotuj litr wody z cukrem oraz przyprawami. Partiami przełóż do garnka dynię i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij ją za pomocą łyżki cedzakowej, odsącz i włóż do czystych słoików. Do gotującej się zalewy wlej ocet i jeszcze raz ją zagotuj. 

Zalej dynię w słoikach gorącą zalewą. Słoiki zakręć i odwróć dnem do góry. Dynię w occie można także pasteryzować.

dynia
fot. Canva