Smakosze.pl Przepisy Kurczak pieczony z warzywami - pyszna propozycja obiadowa
canva/manyakotic

Kurczak pieczony z warzywami - pyszna propozycja obiadowa

5 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak pieczony z warzywami jest doskonałą propozycją na szybki, rodzinny obiad. Mięso jest dobrze doprawione, miękkie i soczyste w środku, skórka natomiast jest przyrumieniona i przypieczona. Warzywa pieczone z kurczakiem są chrupiące i tworzą świetny dodatek do mięsa. Poznaj przepis na kurczaka pieczonego z warzywami.

Kurczak marynowany w ziołach i przyprawach zawsze smakuje doskonale. Jeśli chcesz, aby mięso było bardziej aromatyczne, zamarynuj je dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc. Kurczaka z warzywami piecz w wysokiej temperaturze z opcją grzania góra-dół. Termoobieg może wysuszyć mięso.

Danie przygotuj z ulubionymi warzywami. Do zapiekanki wykorzystałam szparagi, marchewkę, cukinię i paprykę, jednak korzeń pietruszki, cebula, bataty, czy dynia będą smakować równie dobrze. Warzywa pieczone w piekarniku są chrupiące i jednocześnie delikatnie, a polane marynatą ziołową do kurczaka rozpływają się w ustach.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem, przygotuj również kurczaka w sosie porowym i kurczaka pieczonego z ziemniakami . Dania są bardzo aromatyczne i z pewnością podbiją serca wszystkim smakoszom.

Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka

  • pęczek szparagów

  • 2 marchewki

  • cukinia

  • czerwona papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka soku z cytryny

  • po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu, oregano

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • sól, pieprz

Jak przygotować kurczaka pieczonego z warzywami?

Przygotuj marynatę: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, ziołami, papryką. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do reszty. Marynatę podziel na dwie porcje, w większej obtocz kurczaka i włóż do lodówki na czas przygotowania warzyw.

Paprykę, marchewkę, cukinię i szparagi pokrój w kostkę, następnie natrzyj je pozostałą ilością marynaty. Blachę wysmaruj oliwą, połóż mięso, warzywa i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 45 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy