Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na ziemniaki pieczone z kurczakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.10.2021 02:00

Prosty przepis na ziemniaki pieczone z kurczakiem

Udka pieczone w piekarniku
canva/Fuzullhanum

Ziemniaki pieczone z kurczakiem, marynowane w czosnku, świeżym rozmarynie i soku z cytryny są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Delikatne, aromatyczne mięso z chrupiącą, złocistą skórką, ziemniaki i pomidorki koktajlowe to połączenie, które z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z udkami z kurczaka.

Kurczaka marynuj minimum 30 minut przed pieczeniem. Osobiście polecam go jednak zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc, ponieważ będzie miał pełniejszy smak. Marynatę przygotuj ze świeżego czosnku i rozmarynu. Suszone zioła są smaczne, jednak nie są już tak aromatyczne, jak świeże gałązki. Rozmaryn doniczkowy kupisz w każdym markecie i możesz wykorzystać do innych potraw, aby nadać im wyjątkowy smak.

Ziemniaki pieczone z kurczakiem są o wiele mniej kaloryczne niż smażone na patelni z dużą ilością tłuszczu. Porcja obiadowa wynosi około 500-600 kcal. Danie podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżym rozmarynem. Możesz również delikatnie skropić całość sokiem z cytryny, ponieważ doskonale komponuje się z białym, upieczonym mięsem.

Pieczonego kurczaka możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak kurczaka balsamico z pieczonymi batatami. Podany ze surówką ze świeżego ogórka jest równie prostą i pyszną propozycją na rodzinny obiad.

Przepis na ziemniaki pieczone z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka lub pałeczki z kurczaka

  • 1 kg ziemniaków

  • pomidorki koktajlowe

  • 4 ząbki czosnku

  • gałązki świeżego rozmarynu

  • oliwa z oliwek

  • czerwona cebula

  • 2 łyżeczki soli

  • sok z połowy cytryny

  • pieprz

Jak przygotować ziemniaki pieczone z kurczakiem?

Mięso umyj, osusz i odetnij przerośnięte kawałki. Przygotuj marynatę do kurczaka: przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, 4 posiekane gałązki rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso, następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Obierz ziemniaki i przekrój je na pół, obierz i posiekaj czerwoną cebulę, następnie wyłóż warzywa na blachę wysmarowaną oliwą, dodaj kurczaka razem z marynatą i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest ładnie przypieczone i czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, przedłuż czas pieczenia o kolejne 30 minut.

Podawaj z gałązkami świeżego rozmarynu i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego.