Smakosze.pl Przepisy Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny
screen z filmu na kanale YouTube KUROŃ.TV

Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny

18 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.

Placki ziemniaczane Kuronia wychodzą mięciutkie i chrupiące

Jasiek Kuroń, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, ciasto na placki ziemniaczane przygotowuje z wyjątkową pieczołowitością. Zaczyna od starcia i solidnego osolenia warzyw. Dzięki temu szybko puszczą one nadmiar zawartej w nich wody. Dzięki pozbyciu się płynu możemy zoptymalizować ilość oddanej do dania mąki.

Pamiętaj, by pieprzu i jajek nie dodawać zbyt wcześnie. Składniki te możemy łatwo wypłukać przy odcedzaniu ziemniaków z wytrąconej wilgoci. Te składniki dodaj dopiero przed samym smażeniem placków. Zachowasz w ten sposób pełnię smaku i właściwą  konsystencję.

Polacy ich unikają, a są bardzo zdrowe. Dietetyk zwraca uwagę na 1 detal

Przepis na placki ziemniaczane Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Jak usmażyć najlepsze placki ziemniaczane sposobem Jaśka Kuronia?

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane . Cebulę wydobądź z łupiny i zetrzyj na drobnych oczkach tarki . Ziemniaki również obierz i rozdrobnij na grubych oczkach . Oba składniki przełóż do jednej miski.

Ziemniaki z cebulą posyp obficie solą . Masę wymieszaj i odstaw na 5-10 minut . Po upływie tego czas z miski odlej nadmiar wytrąconej wody .

Do odciśniętych warzyw na placki ziemniaczane wbij 1 jajko . Dopraw masę do smaku mielonym pieprzem. Na koniec dołóż 3-4 łyżki mąki pszennej . Jej ilość dopasuj do tego, jakiej konsystencji ziemniaki masz do dyspozycji .

Masę na placki ziemniaczane wymieszaj na jednolitą konsystencję . Powinna ona być dość luźna, ale nie lejąca się . Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju . Kiedy tłuszcz będzie już gorący zacznij na niego nakładać porcje ziemniaczanego ciasta .

Placki ziemniaczane smaż na złoty kolor . Powinno zająć to ok. 3-4 minut na jednej stronie i nieco krócej na drugiej . Gotowe placki zdejmuj z patelni odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami . Najłatwiejsze placki z gotowanych ziemniaków przygotujesz inaczej, niż wszyscy . Właściwy wybór warzyw ma niebagatelne znaczenie .

Źródło: YouTube KUROŃ.TV

Całe życie źle odcedzałeś makaron. Ten patent bije inne na głowę
Bosacka wzięła 2 grejpfruty i przekroiła na pół. Dała wszystkim cenną radę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy