Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny
Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.
Placki ziemniaczane Kuronia wychodzą mięciutkie i chrupiące
Jasiek Kuroń, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, ciasto na placki ziemniaczane przygotowuje z wyjątkową pieczołowitością. Zaczyna od starcia i solidnego osolenia warzyw. Dzięki temu szybko puszczą one nadmiar zawartej w nich wody. Dzięki pozbyciu się płynu możemy zoptymalizować ilość oddanej do dania mąki.
Pamiętaj, by pieprzu i jajek nie dodawać zbyt wcześnie. Składniki te możemy łatwo wypłukać przy odcedzaniu ziemniaków z wytrąconej wilgoci. Te składniki dodaj dopiero przed samym smażeniem placków. Zachowasz w ten sposób pełnię smaku i właściwą konsystencję.
Przepis na placki ziemniaczane Jaśka Kuronia
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko rozmiar L
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 3-4 łyżki mąki pszennej
Jak usmażyć najlepsze placki ziemniaczane sposobem Jaśka Kuronia?
Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane . Cebulę wydobądź z łupiny i zetrzyj na drobnych oczkach tarki . Ziemniaki również obierz i rozdrobnij na grubych oczkach . Oba składniki przełóż do jednej miski.
Ziemniaki z cebulą posyp obficie solą . Masę wymieszaj i odstaw na 5-10 minut . Po upływie tego czas z miski odlej nadmiar wytrąconej wody .
Do odciśniętych warzyw na placki ziemniaczane wbij 1 jajko . Dopraw masę do smaku mielonym pieprzem. Na koniec dołóż 3-4 łyżki mąki pszennej . Jej ilość dopasuj do tego, jakiej konsystencji ziemniaki masz do dyspozycji .
Masę na placki ziemniaczane wymieszaj na jednolitą konsystencję . Powinna ona być dość luźna, ale nie lejąca się . Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju . Kiedy tłuszcz będzie już gorący zacznij na niego nakładać porcje ziemniaczanego ciasta .
Placki ziemniaczane smaż na złoty kolor . Powinno zająć to ok. 3-4 minut na jednej stronie i nieco krócej na drugiej . Gotowe placki zdejmuj z patelni odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami . Najłatwiejsze placki z gotowanych ziemniaków przygotujesz inaczej, niż wszyscy . Właściwy wybór warzyw ma niebagatelne znaczenie .
Źródło: YouTube KUROŃ.TV