Jak sprawdzić, czy masz dobre ziemniaki na placki ziemniaczane? Ogiński pokazał prosty trik
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil.
Jak wybrać ziemniaki na placki ziemniaczane?
Na rynku dostępne są trzy kulinarne typy ziemniaków — A, B i C. Do przygotowania pysznego dania z patelni najlepiej sprawdzą się te ostatnie. Są one sypkie, łatwo się rozpadają i zawierają sporą ilość skrobi, która sprawi, że przysmak będzie przyjemnie chrupiący.
Robiąc zakupy, rozglądajcie się za odmianami Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Dobre będą też ziemniaki typu B, a więc m.in. dość popularne odmiany Irga czy Irys. Kompletnie natomiast nie sprawdzą się tzw. ziemniaki sałatkowe, czyli warzywo typu A. Ma ono sporo wody i uformowanie placków będzie niemal niemożliwe.
Jeżeli w sklepie brak jest informacji, o tym do jakiego typu zalicza się bulwa, warto poprosić sprzedawcę o rozkrojenie warzywa i potarcie połówkami o siebie. Jeśli pojawi się biały osad — taki jak na zdjęciu zaczerpniętym z filmu Piotra Ogińskiego, ilustrującym ten artykuł — ziemniak jest idealny do przyrządzenia placków. Oczywiście taki test można też zrobić w domu, już po zakupieniu bliżej nieokreślonych ziemniaków.
Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minutPrzepis na chrupiące placki ziemniaczane
Sekretem smakowitych placków ziemniaczanych jest odpowiedni dobór warzyw do przygotowania dania, a także właściwe sporządzenie masy i odpowiednie jej smażenie. Zdradziliśmy już, jak wybrać najlepsze bulwy. Teraz wyjaśnimy, co dalej.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 dużej jaja
- 1 spora cebula
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić znakomite placki ziemniaczane? Piotr Ogiński zna sposób
Mączyste ziemniaki, najlepiej typu C, obieramy i zanurzany na chwilę w misce z zimną wodą — usuniemy brud i zabezpieczymy warzywo przed ściemnieniem. Ścieramy je na tace o większych oczkach, a następnie dość obficie solimy.
Dokładnie mieszamy je dłonią i odstawiamy na około 2 minuty. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki uwolnią zawartą w nich wodę. Kolejnym krokiem jest przeniesienie pulpy warzywnej na sito i dokładnie usunięcie z niej soku. Zbieramy go w osobnej misce — jeszcze się nam przyda.
Suche ziemniaczane wiórki doprawiamy pieprzem, a następnie łączymy je z posiekaną cebulą i jajami. Na koniec dodajemy osad z dna miski, który pozostał po zlaniu płynu — to krochmal, który świetnie zagęści nam masę na placki ziemniaczane.
Placki formujemy na patelni z rozgrzanym olejem, najlepiej przy pomocy łyżki. Używamy tyle masy, by rarytas nie był zbyt gruby — wtedy szybko się usmaży (w mniej więcej 1-2 minuty na stronę) i nie wchłonie zbyt wiele tłuszczu.
Jak podać placki ziemniaczane?
Chrupiący, smażony przysmak najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną czy gęstym jogurtem. Warto dodatkowo posypać placki zieleniną, by wyszły jeszcze bardziej aromatyczne. Niektórzy też serwują je z sosem grzybowym.
Inne przepisy na ziemniaczane potrawy znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy prostą i tanią zapiekankę z kiełbasą i pieczarkami. Będzie idealna jako obiad dla całej rodziny. Być może skuszą was też nietypowe placki ziemniaczane z dodatkiem imbiru — na chłody będą w sam raz.
Źródło: YT/Piotr Ogiński