Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kuroń pokazał, jak zrobić idealną deskę serów. 3 zasady są kluczowe
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.01.2023 17:43

Kuroń pokazał, jak zrobić idealną deskę serów. 3 zasady są kluczowe

deska serów
Canva / maramorosz ; Instagram / @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron

Deska serów jest wykwintnym i eleganckim sposobem zaserwowania zimnej przekąski. Wbrew pozorom do jej stworzenia nie wystarczy losowe pokrojenie i rozłożenie kilku rodzajów serów. Przygotowanie tej przystawki rządzi się określonymi zasadami, które przybliżył Jakub Kuroń. Warto się z nimi zapoznać.

Znany kucharz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, podkreśla, że w desce serów liczą się 3 żelazne zasady. Pierwsza to krojenie wszystkich serów od razu po wyjęciu z lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie nadać im odpowiedni kształt. Druga mówi o sposobie krojenia poszczególnych gatunków- sery pleśniowe w trójkąty, sery twarde w słupki a sery miękkie w większą kostkę. Trzecia wymaga trzymania deski serów w temperaturze pokojowej przynajmniej na godzinę przed podaniem, dzięki czemu wszystkie sery będą miały szansę uwolnić swoje aromaty.

Do stworzenia idealnej deski serów najlepiej wybrać kilka ich gatunków, aby zachować różnorodność. Dozwolone, a nawet wskazane jest mieszanie ze sobą serów nie tylko o różnej konsystencji, ale też różnego pochodzenia. Na desce nie powinno zabraknąć owoców, zarówno świeżych jak i suszonych, oraz bakalii. Do tej przystawki pasuje także pesto, miód, konfitura oraz oliwki.

Sprawdzony przepis na deskę serów według Jakuba Kuronia

Sery:

  • opakowanie sera Cambozola z czosnkiem

  • opakowanie sera krowiego Fourme D’ambert

  • opakowanie sera Mimolette

  • opakowanie sera koziego Meelania

  • opakowanie sera Beemster medium

Dodatki:

  • 3 łyżki konfitury wiśniowej

  • 100 g malin

  • 2 gałązki winogron jasnych i różowych

  • garść orzechów włoskich

  • 50 g okrągłych krakersów

  • garść borówki amerykańskiej

  • 100 g oliwek, najlepiej różne rodzaje

  • 40 g suszonych jabłek

  • garść migdałów

  • 10 owoców kaparów

Jak przygotować deskę serów zgodnie ze sztuką?

Produkty na deskę serów krój od razu po wyjęciu z lodówki na określone kształty, zależnie od gatunku. Układaj je zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zaczynając od miękkich, a na twardych kończąc. Kolejne sery dekoruj dodatkami.

Pokrojony w ukośne plastry ser Cambozole udekoruj wiśniową konfiturą i malinami. Podzielony na słupki Fourme D'ambert doskonale czuje się w towarzystwie winogron oraz orzechów włoskich. Obok Mimolette zaś ułóż okrągłe krakersy i borówki, a koło sera koziego- suszone jabłka i oliwki.

Twardy Beemster podziel na cienkie plasterki, pozostawiając na nim woskową skórkę. Dodaj do niego kapary oraz migdały. Deskę serów możesz ozdobić gałązkami świeżego rozmarynu. Pamiętaj, aby podać ją po ok. 1 godzinie trzymania w temperaturze pokojowej. Apetyczny ser w panierce to kolejna intrygująca propozycja na spotkanie towarzyskie. Właściwe przechowywanie żółtego sera jest kluczowe dla zachowania jego walorów.

Canva / neiljlangan
Canva / neiljlangan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt