Smakosze.pl Przepisy Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Patent nie ma sobie równych
canva/vikif

Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Patent nie ma sobie równych

19 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jakub Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Niektórzy mogą być zaskoczeni tą potrawą, jednak jego patent nie ma sobie równych. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Zupełnie tak, jak ulubione schabowe czy mielone. A jednak nie ma w nich ani grama mięsa. Co najbardziej lubicie w kotletach? Z pewnością chrupiącą panierkę i fakt, że robi się je szybko i prosto. Tak jest ze schabowymi, z mielonymi i tak jest z kotletami z warzyw. Dziś bierzemy na tapetę kotlety z kalafiora. Wszak warzywo to można teraz kupić niemal wszędzie i po niezłej cenie. A więc zapraszamy do kuchni.

Przepis Kuronia na kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości kalafiora

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duże jajko

  • 1-2 łyżki mąki lub tartej bułki

  • natka pietruszki

  • curry

  • mielona kolendra

  • słodka mielona papryka

  • pieprz, sól

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z kalafiora

Kalafior oczyść, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj je 10 minut. Odcedź, lekko zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.

Do masy kalafiorowej dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i 1-2 łyżki mąki lub tartej bułki oraz trochę posiekanej natki. Masę wymieszaj, dopraw do smaku.

Z warzywnej masy formuj w dłoniach nieduże kotlety. Panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z olejem, aż będą z obu stron rumiane.

Kotleciki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Po więcej inspiracji na warzywne kotlety zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak zrobić kotlety ziemniaczane , a także, jak przygotować kotlety z selera .

kalafior
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy