Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami
Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas.
Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?
Przepis na aromatyczny bób według Jakuba Kuronia
Składniki:
-
500 g młodego bobu
-
5 ząbków czosnku
-
120 g boczku wędzonego
-
1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie)
-
1 większy pomidor malinowy
-
po pół pęczka koperku i natki pietruszki
-
20 g tartego parmezanu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie bobu według Jakuba Kuronia:
Bób płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Warto też wcześniej wymoczyć go przez noc , by uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nasiona przenosimy do garnka i zalewamy je czystą wodą w ilości wystarczającej do ich przykrycia.
Dodajemy gałązki koperku, 3 ząbki nieobranego czosnku oraz nieco soli. Doprowadzamy do wrzenia, po czy gotujemy na średnim ogniu przez 7 do 10 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, a następnie odcedzamy strączki i przenosimy je do wody z lodem. W ten sposób bób nie rozgotuje się i zachowa swój piękny, zielony kolor.
Przestudzone warzywo obieramy z łupiny. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Pomidora myjemy i kroimy go w drobną kostkę. Do miski wsypujemy oczyszczony i ugotowany bób, pomidora oraz boczek.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tarty ser. W szklance łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Sosem polewamy warzywa z boczkiem. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Po inne smakowite pomysły na bób zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam prosty patent na przyrządzenie go na patelni . Być może skusi was też ta receptura na aromatyczną pastę kanapkową z dodatkiem czosnku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gęsty sok z czarnego bzu. Pysznie smakuje i orzeźwia w najbardziej gorące dni
-
Intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Idealne na poobiedni deser
-
Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie
Źródło: kuron