Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.06.2022 12:13

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

pierogi
canva/chamillewhite

Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie, a osiągniesz kulinarny sukces. W innym wypadku pierogi mogą się rozpaść w czasie gotowania i będą nici z obiadu. Warto więc skupić się na odpowiednim przygotowaniu pierogowego ciasta.

Udane pierogi to głównie zasługa odpowiedniej jakości ciasta. Gdy będzie ono miękkie i elastyczne, łatwo da się z niego formować pierogi i nie będą się one rozpadać w czasie gotowania.

Dobre ciasto pierogowe powinno dać się łatwo wałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Nadmiar mąki niestety utrudnia później dokładnie zlepianie pierogów, co skutkuje tym, że farsz wypływa w czasie gotowania. Pozostają więc puste placki ciasta, które nie bardzo nadają się do podania na stół.

Największe błędy w czasie robienia pierogów

Przygotowanie pierogów polega na zrobieniu ciasta i farszu. Odpowiednio doprawiony farsz wpływa oczywiście na smak potrawy. Jednak nie da się ukryć, że gdy ciasto będzie kiepskie, pierogów nie ocali nawet najwyśmienitsze nadzienie. Dlatego robiąc pierogi, dołóżcie wszelkich starań, by ciasto wyszło takie, jak należy. Na jakość ciasta na pierogi wpływają użyte składniki, a także sposób przygotowania ciasta.

Podstawowym składnikiem ciasta na pierogi jest mąka. By wyszło z niej elastyczne, dobrze lepiące się ciasto, powinna być typu 450 lub 500. Mąki wyższego typu dadzą raczej twardsze ciasto. Do ciasta na pierogi można dodać jajko, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że zwiększa ono twardość ciasta. Po ugotowaniu, ciasto z dodatkiem jajka będzie sztywniejsze.

Prostym, ale bardzo ważnym składnikiem ciasta na pierogi jest woda. Nigdy nie może to być ona zimna, bo nie zapewni ciastu odpowiedniej elastyczności. Używajcie więc dobrze ciepłej wody, bo pod jej wpływem skrobia zawarta w mące ma szansę napęcznieć i utworzyć pożądaną strukturę.

Pamiętajcie też, by ciasta na pierogi nie wałkować zbyt cienko. Gdy farsz będzie przez nie prześwitywał, jest duża szansa, że takie ciasto rozpadnie się w czasie gotowania. Wypłynie z niego farsz i zamiast pierogów otrzymamy puste placki.

Również pamiętaj robiąc pierogi

Do ciasta na pierogi warto dodać trochę tłuszczu. Może to być olej, masło czy nawet odrobina śmietany lub jogurtu. Tłuszcz zwiększy elastyczność i wilgotność ciasta. Nie będzie więc ono szybko wysychać i pierogi dadzą się skutecznie zlepić.

Gotowemu ciastu na pierogi warto dać odpocząć. Najlepiej przykryć je wtedy miseczką lub ściereczką, by nie obsychało. W tym czasie zawarta w cieście skrobia odpowiednio napęcznieje, dając mu pożądaną elastyczność.

Ciasto na pierogi należy podzielić na kilka części i kolejno je wałkować. W tym czasie pozostałe kawałki ciasta powinny być przykryte ściereczką. Dzięki temu nie będą obsychać, co również utrudnia dokładne zlepianie pierogów. W naszym serwisie znajdziesz też starą recepturę na ciasto na pierogi, a także przepis na pierogi po bieszczadzku.

pierogi
canva/Werner.Amanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje