Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań
Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.
Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.
A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Składniki:
-
1/2 małej główki młodej kapusty
-
1 marchewka
-
1/2 pęczka szczypiorku
-
1/2 pęczka koperku
na sos:
-
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka cukru
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
-
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie surówki z młodej kapusty
Kapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do kapusty.
Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do poszatkowanych warzyw, wymieszaj.
Do słoiczka wlej olej i sok z cytryny. Dodaj też cukier, trochę soli i pieprzu. Zakręć, energicznie wstrząśnij, by składniki dobrze się połączyły. Sosem polej surówkę, wymieszaj.
Wskazówka:
Zamiast szczypiorku do surówki możesz dodać posiekaną cebulkę dymkę lub cebulę. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków , a także na surówkę z cukinii .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
-
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
-
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku