Lekki jak chmurka, tani serniczek z 3 składników. Świat oszalał na jego punkcie
Sernik jest niezwykle smacznym ciastem, które uświetni niejedno spotkanie. Z recepturą wykorzystującą zaledwie trzy składniki jego przygotowanie stanie się niezwykle proste. Jeśli tylko macie twaróg, jajka i białą czekoladę pyszny specjał zdążycie przygotować jeszcze przed wizytą gości. Będzie lekki jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Przygotowanie sernika z kremowego twarogu z dodatkiem białej czekolady nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Sekretem jego delikatności jest bowiem jedynie odpowiednie trójstopniowe pieczenie , które bez problemu przeprowadzimy z pomocą piekarnika elektrycznego.
Jeżeli więc nie macie czasu, by przyrządzić ciasto Izaura albo klasyczny sernik krakowski , ten przepis powinien was zainteresować. Puszysty i lekki niczym chmurka deser powstanie niemalże ekspresowo. Doskonale smakuje wraz z popołudniową kawą.
Przepis na wyjątkowo prosty sernik
Składniki:
-
120 g kremowego twarogu
-
3 jaja
-
120 g białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białą czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją z twarogiem i żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej przenosimy 1/3 uzyskanej piany i delikatnie mieszamy. Teraz ostrożnie dodajemy pozostałe ubite białko. Gdy składniki się połączą, przenosimy masę do natłuszczonej formy.
Pieczemy przez kwadrans wraz z blachą pełną wody wstawioną na dno piekarnika. Następnie zmieniamy nastawę urządzenia na 160 stopni Celsjusza i trzymamy w nim ciasto przez kolejny kwadrans.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Dopiero wtedy ostrożnie otwieramy drzwiczki i przenosimy blachę na kratkę. Studzimy deser. Podajemy z konfiturą owocową. Smacznego.
Wskazówka: wierzch ciasta możecie posypać cukrem pudrem. Pamiętajcie tylko, że sernik musi być chłodny. W przeciwnym wypadku wsiąknie w masę.
Źródło zdjęcia: canva/iGLOY
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
-
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
-
Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda
Źródło: dietoteczka