Smakosze.pl
Sernik bez spodu

Lekki, puszysty i wyrośnięty sernik bez spodu - błyskawiczny deser

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Sernik może wydawać się trudnym i pracochłonnym daniem, jednak znamy drogę na skróty do tego pysznego ciasta. Tym razem proponujemy puszysty i zniewalająco pyszni sernik bez spodu - idealny na szybki poczęstunek dla gości.

Sernik to bez wątpienia jedno z ukochanych ciast wszystkich Polaków. Jednak żmudne wyrabianie ciasta na spód zajmuje wiele czasu, a nie zawsze przecież możemy spędzić długie godziny w kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

I tu z odsieczą przybywa najlepszy i najszybszy przepis na sernik bez spodu. Wykonasz go mgnieniu oka i równie szybko zniknie z talerzy.

Szybki sernik bez spodu - przepis

Potrzebujesz:

  • 1 kilogram twarogu z wiaderka

  • 1 i 1/4 szklanki cukru

  • 15-20 gram cukru wanilinowego

  • 100 gram masła

  • 7 jajek

  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

Na samym początku warto przygotować sobie tortownicę do pieczenia - wykładamy ją papierem oraz zaciskamy obręcz. Ustawiamy piekarnik na 170 stopni.

Sok z buraka może mocno zaskoczyć

Dlaczego warto pić sok z buraka?

CZYTAJ DALEJ

Białka oddzielamy od żółtek. W oddzielnej misce łączymy skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Masło miksujemy na jasną masę z dwoma rodzajami cukru. Gdy masa będzie już porządnie ubita, dodajemy po kolei żółtka i dalej miksujemy.

Do maślano-cukrowej masy dodajemy łyżkami twaróg, cały czas miksując na średnich obrotach. Teraz możemy także dodać ulubionych aromat do ciast albo skórkę z pomarańczy. Wsypujemy także mąkę i mieszamy z całością.

Białka jajek lekko solimy i obijamy na sztywną białą pianę. Za pomocą silikonowej szpatułki dodajemy białka do masy serowej.

Surowe ciasto przelewamy do foremki i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu, pozostawiamy nadal w piekarniku z uchylonymi drzwiami, aby stygł powoli i nie opadł od razu.

Po wystudzeniu najlepiej wstawić sernik do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zajadamy posypany cukrem pudrem bądź polany ulubionym sosem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

  • Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

  • Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina

źródło: domowewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół

Przepisy

Tradycyjny, ale pachnący latem. Przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem

Czytaj więcej >
gołąbki po kaszubsku

Przepisy

Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać

Czytaj więcej >
Kotlety mielone jak u babci

Przepisy

Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

Czytaj więcej >
jajecznica po szwedzku

Przepisy

Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce

Czytaj więcej >