Lekkie placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane są pyszne, lecz ciężkostrawne. To za sprawą smażenia na tłuszczu. A gdyby tak upiec je, zamiast usmażyć? Jest to jak najbardziej możliwe. Poznaj przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika.
Placki ziemniaczane niby nie są skomplikowane, ale można je przygotować na kilka sposobów. Przede wszystkim można je rozdrobnić mniej lub bardziej. Te starte na dużych oczkach będą bardziej chrupiące i będziesz wyczuwać w nich kawałki ziemniaków. Możesz je usmażyć, ale też upiec. Ten drugi sposób z pewnością będzie lżejszy dla żołądka i dla figury.
Przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika
Składniki:
-
300 g ziemniaków
-
1 cebulka
-
1 jajko
-
2 łyżki masła
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie pieczonych placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulkę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do ziemniaków.
Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajko, stopione masło i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 25 minut na rumiano.
Porcje ciasta możesz też nałożyć do formy na muffinki (z 12 wgłębieniami). Dzięki temu placki będą miały ładny kształt.
Pieczone placki ziemniaczane możesz podać np. z kozim serem i wędzonym łososiem i posypać je posiekanym koperkiem.
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku