Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów
Placki ziemniaczane z batatem, czyli słodkim ziemniakiem, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Batat nadaje plackom delikatnie słodkiego smaku. Jeśli więc jesteś fanem jedzenia tej potrawy na słodko, ta wersja jest wręcz stworzona dla ciebie.
Placki ziemniaczane uwielbia praktycznie każdy, głównie dzięki uniwersalności podstawowej receptury. Niektórzy jednak preferują je z dodatkiem cukru lub dżemu - w taki wypadku warto dodać do ciasta batata.
Co ciekawe placuszki prezentowane tym razem nie zawierają jajek i glutenu. Zamiast mąki pszennej dodaje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie pozbawiona jest glutenu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane z batatem
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane. W tym tekście zdradzamy recepturę, dzięki której zrobisz chrupiące placki.
Składniki:
pół kg ziemniaków
200 g batata
1 cebula
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól
pieprz
olej
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków oraz batata. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj bezpośrednio do pulpy ziemniaczanej.
Dodaj do warzyw mąkę kukurydzianą, którą należy uprzednio przesiać, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
Na patelnie wlej olej i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Gdy jedna strona placków usmaży się na złoto, przełóż je na drugą. Wyjmuj je po usmażeniu na ręcznik kuchenny, aby odsączył się nadmiar tłuszczu.
Źródło: canva/BaileysTable, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamaalergikagotuje.pl