Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów
Adam Moskal
Adam Moskal 15.09.2021 02:00

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

placki ziemniaczane
canva/Tanya145, Getty Images

Placki ziemniaczane z batatem, czyli słodkim ziemniakiem, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Batat nadaje plackom delikatnie słodkiego smaku. Jeśli więc jesteś fanem jedzenia tej potrawy na słodko, ta wersja jest wręcz stworzona dla ciebie.

Placki ziemniaczane uwielbia praktycznie każdy, głównie dzięki uniwersalności podstawowej receptury. Niektórzy jednak preferują je z dodatkiem cukru lub dżemu - w taki wypadku warto dodać do ciasta batata.

Co ciekawe placuszki prezentowane tym razem nie zawierają jajek i glutenu. Zamiast mąki pszennej dodaje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie pozbawiona jest glutenu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z batatem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane. W tym tekście  zdradzamy recepturę, dzięki której zrobisz chrupiące placki.

Składniki:

  • pół kg ziemniaków

  • 200 g batata

  • 1 cebula

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków oraz batata. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj bezpośrednio do pulpy ziemniaczanej.

Dodaj do warzyw mąkę kukurydzianą, którą należy uprzednio przesiać, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Gdy jedna strona placków usmaży się na złoto, przełóż je na drugą. Wyjmuj je po usmażeniu na ręcznik kuchenny, aby odsączył się nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/BaileysTable, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje.pl