Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva/Tanya145, Getty Images

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane z batatem, czyli słodkim ziemniakiem, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Batat nadaje plackom delikatnie słodkiego smaku. Jeśli więc jesteś fanem jedzenia tej potrawy na słodko, ta wersja jest wręcz stworzona dla ciebie.

Placki ziemniaczane uwielbia praktycznie każdy, głównie dzięki uniwersalności podstawowej receptury. Niektórzy jednak preferują je z dodatkiem cukru lub dżemu - w taki wypadku warto dodać do ciasta batata.

Co ciekawe placuszki prezentowane tym razem nie zawierają jajek i glutenu. Zamiast mąki pszennej dodaje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie pozbawiona jest glutenu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z batatem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane. W tym tekście  zdradzamy recepturę, dzięki której zrobisz chrupiące placki.

Składniki:

  • pół kg ziemniaków

  • 200 g batata

  • 1 cebula

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków oraz batata. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj bezpośrednio do pulpy ziemniaczanej.

Fasolka po bretońsku

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do warzyw mąkę kukurydzianą, którą należy uprzednio przesiać, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Gdy jedna strona placków usmaży się na złoto, przełóż je na drugą. Wyjmuj je po usmażeniu na ręcznik kuchenny, aby odsączył się nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/BaileysTable, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >