Smakosze.pl Przepisy Lepsze i zdrowsze od zwykłych placków ziemniaczanych. Ten przepis jest nieśmiertelnym hitem
Fot. Shutterstock/tomeqs

Lepsze i zdrowsze od zwykłych placków ziemniaczanych. Ten przepis jest nieśmiertelnym hitem

5 października 2024

Moskole to góralka odpowiedź na placki ziemniaczane. Dzięki dodatkom, których zazwyczaj nie stosujemy w tej potrawie, są nie tylko bardzo smaczne, lecz także mają lepszy skład. Znana wszystkim przekąska zmienia z tym przepisem swoje oblicze.

Góralskie moskole

Moskole to tradycyjna potrawa jadana w części Beskidów w Polsce i Słowacji, w tym na Żywiecczyźnie oraz tatrzańskim Podhalu. Zwłaszcza w tym ostatnim regionie jada się je często i podkreśla lokalny charakter dania.

Potwierdziło to nawet ministerstwo do spraw rolnictwa. Już od kilkunastu lat na liście małopolskich specjałów (bo w tym województwie znajdują się okolice Tatr) figurują te ziemniaczane placki . Według ministerstwa (jak również samych Górali), podaje się je z bryndzą i wędzoną słoniną.

placki z ziemniaków

10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej

Prawdziwe moskole

Prawdziwy moskol ma mieć grubość centymetra i wymiary od 7 na 10 do nawet 25 na 40 centymetrów . Najważniejszy jest oczywiście skład. Przygotowujemy takie placki z ziemniaków, jajek i bryndzy.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 g mąki owsianej lub jęczmiennej
  • 100 g bryndzy (można zastąpić ją tłustym twarogiem)
  • Opcjonalnie: skwarki z boczku
  • Sól, pieprz

Smażymy moskole po góralsku

Obrane i ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach albo przeciskamy przez praskę. Mieszamy je z jajkiem i twarogiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Jeśli używamy boczku, wysmażamy go dokładnie na skwarki. Dodajemy je do ziemniaków , zasypujemy mąką i wyrabiamy na gładkie ciasto .

Z masy ziemniaczanej formujemy placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Można też usmażyć je na hojnej ilości oleju lub masła klarowanego.

Wypróbuj też przepisy na śniadanie z jajek i boczku oraz jabłecznik .

placki ziemniaczane

Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy
Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy