Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wspaniałe właściwości liści laurowych
Adam Moskal
Adam Moskal 14.02.2021 01:00

Wspaniałe właściwości liści laurowych

Liście laurowe są zalecane w wielu przypadkach
BreakingTheWalls, Getty Images Pro, YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Liście laurowe znane są ze swoich szerokich zastosowań kulinarnych. Doskonale wzbogacają smak pieczonych czy duszonych mięs, gotowanych sosów oraz gulaszów. Wiele osób korzysta z nich także jako lekarstwo - niektórzy pija napary uśmierzające bóle stawów. 

Okazuje się jednak, że to nie jest wszystko, co laur ma nam do zaoferowania. Wystarczy włożyć suszone listki do słoika lub pojemnika z mąką czy kaszą, a natychmiast zauważy się znaczną różnicę. Nieproszeni goście więcej nie pojawią się w Twoich produktach sypkich. 

Liście laurowe włóż do mąki - szybko zobaczysz doskonałe efekty

Liście laurowe przepełnione są olejkami eterycznymi, które odpowiadają za doskonały smak i aromat tej przyprawy. Poza wartościami kulinarnymi mają znacznie więcej zastosowań, które czynią z nich zarówno lekarstwo, jak i narzędzie ułatwiające magazynowanie produktów spożywczych.

Mole potrafią być uciążliwe, a zażegnanie epidemii tych szkodników jest trudne - często bowiem można przeczytać, że jedyną skuteczną metodą jest wyrzucenie wszystkich produktów spożywczych z szafek i zdezynfekowanie ich. 

Na szczęście nie trzeba korzystać z aż tak inwazyjnych metod. Wystarczy mieć kilka liści laurowych, które należy włożyć do opakowania z mąką czy kaszą, wokół której zbierają się ogromne ilości moli. 

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci. 

Zapach liści laurowych jest dla nich zbyt intensywny, przez co niewielkie owady szybko uciekają. Czując, jak z szafki wydobywa się aromat lauru, mole więcej nie wrócą ucztować na twojej mące lub kaszy gryczanej. Można skorzystać także z olejku eterycznego.

Ten ostatni jest bowiem znacznie wydajniejszy - wystarczy kilka kropel wkroplić do słoika z sodą oczyszczoną i postawić go w szafce z produktami. Dzięki temu w kuchni rozchodzić będzie się przyjemny aromat wawrzynu, a mole staną się jedynie nieprzyjemnym wspomnieniem. 

Jak czytamy na portalu shareinfo.pl, gdy latem dokuczają Ci komary, cudowny zapach liści laurowych również może je odstraszyć. Możesz rozłożyć parę listków w różnych miejscach np. na ganku, w domu albo na grillu. Charakterystyczna woń wawrzynu odstraszy szkodniki i zbawiennie wpłynie na nastrój.

Powyższe informacje pokazują, że laur ma wiele zastosowań, które wyjątkowo ułatwiają zarówno pracę jak i odpoczynek. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia