Łosoś z sosem bazyliowym
pixabay.com

Łosoś z sosem bazyliowym, przepis na elegancki obiad

Proponujemy przepis na zdrowy i lekki obiad z łosiem w roli głównej, z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu z bazylii.

Łosoś z sosem bazyliowym

Łosoś – czy warto go jeść?

Łosoś to ryba, która jest w Polsce ogólnodostępna i kupić ją można w przeróżnych formach – świeża, mrożona, wędzona, filety, tuszki, steki etc. Najbardziej popularne odmiany tej ryby to łosoś bałtycki, łosoś pacyficzny oraz hodowlany - łosoś norweski. Poza charakterystycznym, wyjątkowym smakiem, łosoś to bogactwo składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Obecnie na polskim rynku najzdrowszą odmianą jest dziki łosoś z Alaski łowiony w wodach Pacyfiku. Zawiera on najwyższej jakości białka, witaminy, minerały i właściwy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś to też bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, bez względu na rodzaj hodowli. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, dlatego tak ważne jest spożywanie ryb z tymi związkami, przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Łosoś jest rybą tłustą, a więc bardzo kaloryczną. Wartość energetyczna łososia różni się w zależności od sposobu hodowli - bardziej kaloryczny jest łosoś hodowlany niż ten pozyskiwany z naturalnych połowów. Ponadto znajdziemy w nim ogromne pokłady witamin i pierwiastków, takich jak witamina D, selen, witaminy z grupy B, fosfor i magnez. Również kwasy DHA i EPA znajdujące się w łososiu posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych: przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory. Aby uzyskać z tej ryby wszystko to co najlepsze, warto przy jej wyborze kierować się kilkoma ważnymi aspektami.

Na co zwrócić uwagę kupując łososia

Pochodzenie ryby – kupując łososia, warto dowiedzieć się skąd pochodzi i w jakich `warunkach żyła ryba. Od tego zależy ewentualnie zanieczyszczenie mięsa i poziom wartości odżywczych. Jeśli łosoś został wyhodowany przez człowieka, należy zwrócić uwagę, czy hodowla jest certyfikowana – to daje pewność, że okaz karmiony był wartościową paszą a sama hodowla była przemyślana i prowadzona odpowiedzialnie.


Odmiana łososia – od niej zależy zawartość bezcennych kwasów omega-3; poziom zanieczyszczenia oraz walory smakowe.


Świeżość ryby - mniejsze ryby są młodsze, w związku z tym ich mięso jest bardziej delikatne i mniej zanieczyszczone. Skóra powinna być jasna, matowa, twarda, pozbawiona plam, a skrzela mocno czerwone. Co najważniejsze – mięso powinno być sprężyste i uginać się pod naciskiem palca. W przypadku łososia paczkowanego, należy zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia.

Łosoś z sosem bazyliowym z pieczonymi ziemniakami

Ten rodzaj ryby to prosty sposób na niecodzienne łącznie smaków, eksperymentowanie w kuchni, przy czym przygotowanie jej nie jest trudne i czasochłonne. Jest na tyle uniwersalną rybą, że można go podawać przygotowanego na parze, po usmażeniu, wędzonego, grillowanego, pieczonego, gotowanego, a nawet na surowo, w postaci sushi. My proponujemy przepis na zdrowy i lekki obiad z łosiem w roli głównej, z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu z bazylii. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu długoziarnistego lub kaszy gryczanej.

Składniki na 4 porcje:
• 4 świeże filety z łososia (ok. 150 – 200 g każdy)
• Oliwa z oliwek lub dobry olej roślinny
• Sól morska i opcjonalnie pieprz do smaku
• 4 – 5 dużych ziemniaków
• Rozmaryn do posypania ziemniaków


Składniki do sosu bazyliowego:
• Doniczka świeżej bazylii
• Śmietana kremówka 30% (alternatywnie płynna śmietana 18%)
• Ząbek czosnku
• Szczypta cukru
• Pół łyżeczki soku z cytryny
• 200 ml gęstej śmietany 18%


Sposób przygotowania łososia:
• Filety łososia posmarować oliwą i oprószyć solą morską i pieprzem
• Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
• Na blasze do pieczenia rozłożyć papier pergaminowy, nagrzać go przez 10 minut.
• Ułożyć łososia koniecznie skórą do dołu i piec ok. 10 – 15 minut.


Sposób przygotowania sosu bazyliowego:
• Listki bazylii oberwać z łodyg, opłukać pod zimną wodą i włożyć do rondla
• Dodać śmietankę kremową i zagotować na małym ogniu
• Po zagotowaniu dodać czosnek i ręcznym blenderem zmiksować na gładki sos
• Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, na koniec połączyć z gęstą śmietaną


Sposób przygotowania ziemniaków:
• Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki według uznania
• Zagotować w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Po zagotowaniu odcedzić i włożyć ziemniaki z powrotem do garnka.
• Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, w międzyczasie rozgrzewając oliwę / olej w rondlu
• Zalać kawałki ziemniaków gorącym tłuszczem. Rozłożyć je na papierze do pieczenia.
• Piec 15 min z obydwóch stron. Na ostatnie 10 minut pieczenia dodajemy łososia między ziemniaki.
• Opcjonalnie po upieczeniu można posypać solą morską, rozmarynem lub innymi, ulubionymi przyprawami.

Następny artykuł