Lubisz kiełbasę z grilla? Dietetyk ostrzega, każdy powinien o tym wiedzieć
Dietetyk Marek Skoczylas, sprzedający w sieci suplementy diety i udzielający porad zdrowotnych, podzielił się kolejną porcją informacji. Przypomniał, jakie potrawy najczęściej sprzyjają rozwojowi komórek rakowych. Na liście znalazł się ulubieniec Polaków.
Rakotwórczy grill
Mowa oczywiście o grillu. Z początkiem maja wyciągamy go na ogrody i tarasy, by przez całe lato chętnie zasiadać do przygotowanych z jego użyciem posiłków. Zazwyczaj są one przeważnie, często nieproporcjonalnie mięsne, a do tego zalewane piwem.
Dietetyk przypomniał jednak, że oprócz pewnych ryzyk związanych z tą ilością alkoholu i tłuszczów, jest jeszcze jedna. Grillowanie wymienił na liście czynności sprzyjających rozwojowi komórek rakowych . Wyjaśnił w szczegółach, o co chodzi.
Kiełbasa z grilla a zdrowie
Skoczylas wyjaśnił, że problem z grillem polega na pieczeniu w bardzo wysokich temperaturach.
W szczególności groźna jest obróbka termiczna powyżej 230 stopni Celsjusza, zwłaszcza długotrwałe grillowanie oraz smażenie, gdzie oprócz wysokiej temperatury na pokarm oddziałuje również dym.
Choć pewnie większość z nas już o tym słyszała, nie każdy pamięta na co dzień, że na skutek wysokiej temperatury w mięsach i kiełbasach powstają rakotwórcze związki chemiczne, w tym tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Podejrzane jest mięso
Dietetyk przypomniał, że problem nie dotyczy wszystkich warzyw po równo. Chodzi przede wszystkim o jedną kategorię.
Dotyczy to zwłaszcza żywności wysoko przetworzonej pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczów i białka, zwłaszcza czerwonego mięsa – zaznaczył.
Marek Skoczylas dodał też, że gorące produkty uszkadzają błonę śluzową przełyku i wpływają na rozwój raka tych okolic. Zaznaczył też, że z punktu widzenia diety najbezpieczniejszą formą obróbki cieplnej produktów jest ich gotowanie .
Skorzystaj też z porady jak mrozić truskawki i sprawdź, który polski produkt został niedawno doceniony na świecie .