Makaron muszle nadziewane szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą
unsplash

Makaron muszle nadziewane szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą

Te kolory, ten wygląd i smak! Jemy oczami, nikomu nie trzeba tego tłumaczyć. Nawet badania potwierdzają, że pięknie wyglądające danie, wpływa na walory smakowe posiłku. W przypadku makaronu, który kolorystycznie odwzorowuje flagę Włoch, nie jest inaczej.

Te kolory, ten wygląd i smak! Jemy oczami, nikomu nie trzeba tego tłumaczyć. Nawet badania potwierdzają, że pięknie wyglądające danie, wpływa na walory smakowe posiłku. W przypadku makaronu, który kolorystycznie odwzorowuje flagę Włoch, nie jest inaczej. Zielono-biała gorgonzola, soczysty kurczak i wszechobecne w kuchni włoskiej pomidory to gwarancja perfekcyjnie zbilansowanego smaku. Makaron muszle nadziewane kurczakiem szpinakiem i gorgonzolą... Wiesz, co jeszcze w nich lubimy? Ekspresowe przygotowanie — od podjęcia decyzji do pysznego obiadu dzieli Cię jedynie 20 min.

Makaron muszle nadziewane kurczakiem szpinakiem i gorgonzolą — składniki


Niemalże wszystkie składniki zostały wymienione w opisie dania, jednak warto je wylistować, aby niczego nie pomylić. Pamiętaj, że w tym przepisie gwiazdą jest farsz, więc możesz użyć makaronu sklepowego. To także wpłynie na czas przygotowania.

Składniki dania:


Muszle faszerowane:

  • 20 sztuk conchiglione,
  • 200 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego),
  • 250 g kurczaka drobno pokrojonego,
  • 200 g rozdrobnionego szpinaku,
  • 1 puszka pomidorów (całych, niekrojonych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki stołowe słodkiej śmietany 36% (nie mylić ze śmietanką!),
  • Świeża bazylia,
  • Kilka orzechów włoskich rozłupanych,
  • Ocet balsamiczny,
  • Olej słonecznikowy (lub masło do smażenia),
  • Szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Conchiglione (tylko makaron muszle):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka z jajka,
  • Szczypta soli.


W tym przepisie mówimy o makaronie conchiglione nie przez przypadek. W wielu sklepach znajdziesz makaron-muszelki, który dobrze znasz z dzieciństwa. Jest zrobiony z cienkiego ciasta, a muszelki są uformowane w subtelne, małe kształty. W naszym przepisie natomiast wykorzystujemy duże muszle faszerowane. Czym się różnią? Przede wszystkim ciasto jest grubsze, mają więcej farszu niż zwykła pasta i są prostsze w podaniu. Rowki na powierzchni pozwalają nabrać więcej sosu. W tym przepisie na muszle faszerowane masz do wyboru: makaron sklepowy lub osobiście przygotowany, domowy makaron.

Muszle faszerowane kurczakiem, serem i szpinakiem — przygotowanie


Gotowanie zacznij od przygotowania farszu. Ser gorgonzola rozkrusz do miseczki i dodaj łyżkę słodkiej śmietany. Szpinak delikatnie podgrzej na patelni, doprawiając go małą ilością posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Gdy trochę ostygnie, zmieszaj go z gorgonzolą, dodając pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Całość ma mieć jednolitą, aksamitną konsystencję bez grudek. Jeśli konsystencja nie jest zadowalająca, dodaj drugą łyżkę śmietany 36%. Na koniec rozgnieć orzechy włoskie i dodaj do farszu. Będą miłym przełamaniem tekstury dania.

Następnie podsmaż resztę posiekanego czosnku wraz z cebulą. Gdy warzywa się zeszklą, dolej całą zawartość puszki pomidorów. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryczką chilli, gałką muszkatołową lub suszoną bazylią z oregano. Dla złamania kwaskowatości dorzuć dosłownie pół małej łyżeczki miodu i kroplę octu balsamicznego. Przyprawy to kwestia smaku i gustu, zatem wszystkie chwyty dozwolone. Sos zblenduj, aby nie pozostały w nim żadne grudki i dodaj trochę bulionu. Pamiętaj, sosu musi być tak dużo, aby przykrył wszystkie muszle.

Na patelnię wylej 2 łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Doprawione i pokrojone w drobną kostkę mięso (udko lub pierś kurczaka) wrzuć na patelnię. Smaż do całkowitego ścięcia białka. Pamiętaj — kurczak nie jest mięsem, które można jeść na surowo. Z drobiu jedynie kaczka może pozostać niedosmażona pierś kurczaka — nigdy. Przed faszerowaniem muszli, wymieszaj dokładnie mięso z przygotowaną wcześniej masą serową.

Muszle faszerowane szpinakiem, serem i mięsem ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Nie gotuj wcześniej makaronu, ponieważ w piecu zdąrzy wypić nieco rozwodniony bulionem sos. W ten sposób makaron będzie po prostu smaczniejszy. Piekarnik rozgrzej do 180 °C i pozostaw tam danie na ok. 35 min.

Muszle faszerowane szpinakiem z wykorzystaniem domowego makaronu


Możesz także skorzystać z osobiście zrobionego makaronu. Jest to bardzo proste. Do 250 g mąki pszennej dodaj po kolei żółtka jajek. Dopraw szczyptą soli. Mieszaj bardzo powoli, do momentu aż do uzyskania jednolitej masy. Odłóż na 20 min do lodówki. Po takim odpoczynku masa może zostać rozrobiona praską do makaronu. Kształty muszelek wytnij szklanką o dużej średnicy i zewnętrzną stronę „potraktuj” widelcem tak, aby stworzyć wgłębienia na sos. Uformowane łódeczki możesz ugotować w bulionie i rozpocząć faszerowanie.

Skończone danie posyp natką pietruszki i... gotowe!

Muszle zapiekane z mozzarellą


Podany przepis to oczywiście propozycja podania. Przepisy na to danie mogą nieznacznie się różnić, to zwykła kwestia smaku. Z naszych TOP przepisów na makaronowe muszle możemy zdradzić jeszcze jeden. To wersja o wdzięcznej nazwie „cztery sery”. Do farszu z gorgonzoli dodaj mascarpone (zamiast śmietany), parmezan oraz startą mozzarellę. Mozzarellą oprósz także całość tuż przed włożeniem do pieca. Kurczak w tym przepisie jest opcjonalny, ponieważ skupiamy się na muszlach zapiekanych z serem. Czas przygotowania? Również 20 min.

Następny artykuł