Makaron z kurczakiem, szparagami i sosem alfredo

Makaron z kurczakiem, szparagami i sosem alfredo - składniki
150 g makaronu,
3 łyżki posiekanej kolendry,
1 filet z kurczaka (200 g),
1/3 szklanki tartego parmezanu,
do kurczaka: sól i biały pieprz, 1/2 startego ząbka czosnku, 1 łyżka oliwy,
1/2 pęczka zielonych szparagów,
1 żółtko,
125 ml śmietanki 30%,
1 łyżka masła,
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej.
undefined
Przygotowanie makaronu z kurczakiem, szparagami i sosem alfredo
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oczyść z kostek i błonek, przetnij wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i białym pieprzem, natrzyj startym czosnkiem i posmaruj oliwą.
Odłam i wyrzuć twardy koniec szparagów, opłucz łodygę i pokrój w 1/2 cm plasterki, aby wierzch szparagów był nienaruszony. Dodaj do gotującego się makaronu na około 3 minuty przed końcem gotowania. Odcedź z makaronem, zachowując 3 łyżki wody do gotowania.
Rozgrzej masło na patelni, usmaż kawałki kurczaka na cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Wlej śmietanę na patelnię po kurczaku, dodaj żółtka i energicznie wymieszaj trzepaczką. Podgrzej przez chwilę, następnie dodaj parmezan i gałkę muszkatołową, całość wymieszaj. Odstaw kurczaka na bok, wlej makaron ze szparagami i zachowaną wodę z gotowania. Wszystko razem wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem. Udekoruj kolendrą i podawaj.



































