Makłowicz dodaje je do kompotu wigilijnego. Nieoczywisty wybór może zaskoczyć
Kompot z suszu to jedna z najbardziej kontrowersyjnych potraw wigilijnej wieczerzy. Ale tradycjonaliści, tacy jak Robert Makłowicz, przygotowują go według własnych zasad. Wydobywają jego mocne strony i udowadniają, że miejsce dla takiego dania na naszym stole z pewnością powinno się znaleźć.
Kompot z suszu
Kompot z owoców brzmi w pierwszej chwili jak coś, co powinno przypaść do gustu każdemu. Ale susz, którego używamy do wigilijnej wersji tego napoju, ma swoje własne zasady. Suszenie wydobywa z jabłek i gruszek, a co dopiero ze śliwek, dymne, umamiczne, czasem goryczkowe aromaty . W efekcie kompotowi daleko do prostych truskawkowych wywarów znanych z letnich obiadów u babci i z barów mlecznych.
Z taką kompozycją trzeba jednak umiejętnie postępować. Nie wszystkie domowe przepisy zawierają dużo przypraw , ale Robert Makłowicz namawia, by o nich nie zapominać. Przełamanie ciężkiego aromatu zimowych owoców pikanterią przypraw, zwłaszcza goździków, oraz rześkością cytrusów, robi w jego przepisie olbrzymią robotę.
Roberta Makłowicza kompot z suszu
Przyprawiając na święta kompot, zwłaszcza goździkami , należy pamiętać o jednej rzeczy. Nie można gotować ich zbyt długo, a tym bardziej zostawiać w ciepłym napoju po przygotowaniu. Nadmiar goździków sprawi, że kompot stanie się gorzki – trzeba je więc dodawać ostrożnie.
Składniki
- 200-300 g suszonych owoców, z przewagą śliwek
- Kawałek skórki z wyszorowanej cytryny
- Kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
- Cukier i sok z cytryny do smaku
Robert Makłowicz przygotowuje kompot na święta
Owoce i przyprawy zalewamy w garnku zimną wodą i ustawiamy na palniku o małej mocy. Gotujemy, aż owoce zmiękną, a ciecz nabierze intensywnego smaku. Goździki dodajemy na ok. 20 minut przed końcem gotowania.
Odstawiamy do przestudzenia. Goździki wyjmujemy. Ciepły kompot doprawiamy do smaku , szukając balansu słodyczy i kwasowości cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wypróbuj też przepis na sałatkę z wędzonego sera i sposób na zapach smażonej ryby .