Na święta nie może zabraknąć sera po góralsku. Smakuje każdemu, banalnie prosty przepis
Można nazwać to danie prostą serową sałatką albo po prostu sposobem na podanie sera. Tak czy inaczej, to świetny sposób, by produkt ten znalazł się na stole w bardzo nietypowym wydaniu. Wzbogaci on świąteczny jadłospis, prezentuje się odpowiednio odświętnie i nie dokłada dużo pracy w i tak zabieganym czasie.
Ser po góralsku
Nazwa tej sałatki wzięła się ze skojarzenia z wędzonym serem. Jednak danie wykorzystuje jako swoją bazę nie produkt zbliżony do oscypka, ale solankowy twaróg wędzony. Taki ser można dziś kupić właściwie w każdym sklepie. Ma zwartą strukturę, charakterystyczny wygląd produktu wędzonego w chuście i ładny, złocisty kolor.
W tej sałatce wzbogacamy ser po góralsku sosem czosnkowym i dodatkami warzywnymi. Dzięki temu mamy zdrową przekąskę o całkiem niecodziennym obliczu. Podana w święta z pewnością urozmaici niejeden stół. Można też przyrządzić wegańską wersję dania z wędzonym tofu i roślinnym jogurtem.
Bez grama masła, te świąteczne ciasteczka rozpływają się w ustach. Są szybkie i łatweSer na święta
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Autorka proponuje sos czosnkowy z jogurtu greckiego z majonezem i czosnkiem, nieco inny niż w tym przepisie. Zamiast ogórków kiszonych poleca też konserwowe.
Składniki
- 2 opakowania wędzonego twarogu solankowego
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek dymki
- 3 ogórki kiszone
- 1 duży kubek jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Sposób podania wędzonego twarogu
Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce zasypujemy go solą i odstawiamy na kilka minut. Jeśli do sosu jogurtowego chcemy dodać majonez, mieszamy składniki. Kiedy czosnek puści nieco soku, łączymy go z czosnkiem, przyprawiamy sokiem cytrynowym, pieprzem i solą do smaku, a następnie mieszamy.
Dymkę siekamy. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Jeśli ogórki są miękkie, warto pozbyć się wcześniej gniazd nasiennych.
Ser wyjmujemy z opakowań i kroimy w plastry. Układamy je na talerzu tak, jak aranżuje się wędliny. Pokrywamy ser gęstym jogurtem, a na wierzchu układamy warzywa. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na krem z buraków i doskonałego smażonego karpia.