Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na święta nie może zabraknąć sera po góralsku. Smakuje każdemu, banalnie prosty przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.12.2024 19:21

Na święta nie może zabraknąć sera po góralsku. Smakuje każdemu, banalnie prosty przepis

ser po góralsku
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie

Można nazwać to danie prostą serową sałatką albo po prostu sposobem na podanie sera. Tak czy inaczej, to świetny sposób, by produkt ten znalazł się na stole w bardzo nietypowym wydaniu. Wzbogaci on świąteczny jadłospis, prezentuje się odpowiednio odświętnie i nie dokłada dużo pracy w i tak zabieganym czasie.

Ser po góralsku

Nazwa tej sałatki wzięła się ze skojarzenia z wędzonym serem. Jednak danie wykorzystuje jako swoją bazę nie produkt zbliżony do oscypka, ale solankowy twaróg wędzony. Taki ser można dziś kupić właściwie w każdym sklepie. Ma zwartą strukturę, charakterystyczny wygląd produktu wędzonego w chuście i ładny, złocisty kolor.

W tej sałatce wzbogacamy ser po góralsku sosem czosnkowym i dodatkami warzywnymi. Dzięki temu mamy zdrową przekąskę o całkiem niecodziennym obliczu. Podana w święta z pewnością urozmaici niejeden stół. Można też przyrządzić wegańską wersję dania z wędzonym tofu i roślinnym jogurtem.

układanie sera w plasterkach
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie
Bez grama masła, te świąteczne ciasteczka rozpływają się w ustach. Są szybkie i łatwe

Ser na święta

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Autorka proponuje sos czosnkowy z jogurtu greckiego z majonezem i czosnkiem, nieco inny niż w tym przepisie. Zamiast ogórków kiszonych poleca też konserwowe. 

Składniki

  • 2 opakowania wędzonego twarogu solankowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Sposób podania wędzonego twarogu

Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce zasypujemy go solą i odstawiamy na kilka minut. Jeśli do sosu jogurtowego chcemy dodać majonez, mieszamy składniki. Kiedy czosnek puści nieco soku, łączymy go z czosnkiem, przyprawiamy sokiem cytrynowym, pieprzem i solą do smaku, a następnie mieszamy.

Dymkę siekamy. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Jeśli ogórki są miękkie, warto pozbyć się wcześniej gniazd nasiennych.

Ser wyjmujemy z opakowań i kroimy w plastry. Układamy je na talerzu tak, jak aranżuje się wędliny. Pokrywamy ser gęstym jogurtem, a na wierzchu układamy warzywa. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na krem z buraków i doskonałego smażonego karpia.

ser wędzony
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie