Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślaki w białym winie – lekkie danie z grzybami
Leśnikowska Dominika
Leśnikowska Dominika 27.04.2021 02:00

Maślaki w białym winie – lekkie danie z grzybami

Maślaki w białym winie – lekkie danie z grzybami
pixabay.com

Maślaki w białym winie – opis potrawy

Maślaki w białym winie to idealna potrawa dla miłośników grzybów. Proces przygotowania tego dania jest raczej prosty, ale ważne jest odpowiednie oczyszczenie grzybów.

Skórka kapelusza jest dość kwaśna i może znacząco wpłynąć na smak całej potrawy, dlatego najlepiej usunąć ją delikatnie nożem. Grzyby trzeba dokładnie umyć, aby nie zostały na nich reszty ziemi czy runa leśnego.

Białe wino jest lekko wyczuwalne w potrawie i doskonale pasuje do maślaków. Według tego przepisu grzybki podajemy z chrupiącym pieczywem z pieca oraz lekką sałatką.

W dalszej części artykułu znajdziesz dokładną listę składników, sposób przyrządzenia oraz możliwe inne wersje tej potrawy.

Składniki i ich proporcje

Poniżej znajduje się lista składników oraz dokładne ich proporcje do przygotowania lekkiego obiadu dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 kg maślaków

  • 70 ml białego wina

  • 4 kromki chleba tostowego (lub innego)

  • 4 ząbki czosnku

  • Kilka listków sałaty rzymskiej

  • Mały ogórek

  • Kilka pomidorków koktajlowych

  • 4 rzodkiewki

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • Sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

  • 1/3 kostki masła.

Skoro lista składników na pyszne maślaki w białym winie jest ci już znana, przejdź do kolejnej części, aby dowiedzieć się, jak przygotować tę doskonałą potrawę.

Jak przygotować idealne maślaki w białym winie? – dokładna instrukcja krok po kroku

Przed przystąpieniem do gotowania, maślaki należy dokładnie oczyścić, aby żadne resztki ziemi czy roślinności nie pozostały na grzybach. Tak jak zalecane było powyżej, skórkę z kapelusza należy usunąć, ponieważ jest kwaśna.

  1. Oczyszczone grzybki dokładnie umyj i osusz. Odetnij kapelusz od trzonka. Małe grzybki możesz pozostawić w całości, a duże pokrój w kostkę lub paski albo po prostu na mniejsze części.

  2. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć maślaki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Smaż grzyby przez około 10 minut, po czym wlej wino i duś je pod przykryciem kolejne 10 minut.

  3. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem.

  4. Czas na pieczywo. Kromki chleba posmaruj masełkiem czosnkowym, zrobionym z masła i przeciśniętego przez praskę czosnku (ostatnie dwa ząbki). Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki. Posmarowany chleb wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  5. Pyszną letnią sałatkę możesz zrobić wcześniej i wstawić ją do lodówki, aby się schłodziła. Sałatę, pomidorki, ogórka i rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój, w kostkę lub plasterki, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.

Pyszne maślaki w białym winie podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem oraz orzeźwiającą sałatką.

Inne wersje potrawy

Maślaki w białym winie możesz podawać jako normalne danie obiadowe, ale zamiast chrupiącego pieczywa podaj gotowane ziemniaczki z podsmażaną cebulką.

Chcesz żeby danie z maślakami było bardziej syte? Możesz zrobić do nich pyszny śmietanowo-serowy sos.

Doskonałe maślaki w białym winie to smaczne i proste danie, które nadaje się na lekką przystawkę lub pełnowartościowy obiad. Odpowiednie dodatki sprawią, że twoje grzybki będą smakować każdemu. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz swoich gości.

Tagi: