Masowe kontrole sanepidu w restauracjach
Restauracje w miejscowościach turystycznych już niebawem będą tłumnie odwiedzane przez smakoszy. Lokale gastronomiczne mogą spodziewać się wzmożonych kontroli sanepidu. Mają one na celu zadbanie o bezpieczeństwo produktów spożywczych. Niestety w niektórych restauracja jakość specjałów pozostawia wiele do życzenia.
GIS zapowiedział, że w tym sezonie wakacyjnym restauracje będę regularnie odwiedzane przez inspektorów oceniających przestrzeganie zasad sanitarnych. O całej sprawie wypowiedział się rzecznik prasowy GIS-u. Czego możemy się spodziewać?
Restauracje pod okiem sanepidu
GIS niejednokrotnie stawał na wysokości zadania w trosce o dobro konsumentów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o produktach wycofanych ze sklepów. Okazuje się, że sanepid zamierza przyjrzeć się również temu, jak funkcjonują restauracje.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że w trakcie wakacji restauracje w miejscowościach turystycznych mogą cieszyć się sporą liczbą klientów. Takie oblężenie może przyczyniać się do zaniedbywania norm ustalonych przez GIS. Podobnie jak w poprzednich latach, w planach są wzmożone kontrole.
Już niebawem wielu smakoszy zacznie wybierać się na wakacje w różne rejony Polski. Restauracje z pewnością będą odwiedzane przez licznych klientów. GIS nie pozostaje obojętny na bezpieczeństwo turystów. W związku z tym zapowiedziano drobiazgowe kontrole, które mają zapobiegać ewentualnym uchybieniom.
Zadaniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest nadzór nad bezpieczeństwem żywności. W sezonie letnim, jak co roku będziemy prowadzić wzmożone kontrole zakładów żywienia zbiorowego otwartego, szczególnie w miejscowościach turystycznych — wyjaśnił w rozmowie z Super Expressem Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Polsce.
Mając na uwadze powyższą wypowiedź, kontrole będą miały miejsce głównie w miejscowościach, do których chętnie przyjeżdżają turyści. GIS weźmie też pod lupę miejsca, gdzie jedzenie wydaje się na masową skalę na świeżym powietrzu.
Jakie nieprawidłowości wykryto w poprzednich latach?
Rzecznik GIS-u podczas rozmowy z Super Expressem zdradził, jakiego rodzaju uchybienia zostały odnotowane przez sanepid podczas poprzednich wakacyjnych kontroli. Mogą one przyprawić o gęsią skórkę niektórych smakoszy.
(Canva / zorandimzr)
W poprzednich latach GIS wykrył między innymi brak zachowania czystości pomieszczeń i przyrządów kuchennych. Naganne był także ich stan techniczny. Zdarzało się również, że produkty spożywcze serwowane klientom były już po terminie przydatności do spożycia.
Skoro mowa o produktach spożywczych, nie można pominąć faktu, że w trakcie inspekcji odnotowano, iż w niektórych restauracjach przechowywano je w nieodpowiednich warunkach. Chyba nikt nie chciałby jeść kotletów z mięsa, które cały dzień spędziło poza lodówką.
Produkty spożywcze często nie były odpowiednio segregowane. Takie postępowanie mogło potencjalnie doprowadzić do podania alergikowi czegoś, co wywołuje u niego uczulenie. Warto zauważyć, że niektórych produktów spożywczych nie dało się nawet zidentyfikować.
To nie koniec problemów. Okazuje się, że część pracowników restauracji nie miało orzeczeń lekarskich, które są niezbędne podczas pracy w kuchni. Inspekcje przyczyniło się też do wykrycia nieprawidłowego przechowywania odpadów. Warto również zwrócić uwagę na niedawne komunikaty GIS-u.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Super Express; Turyści