Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkach
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.02.2021 01:00

Rozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkach

Gołąbki w przepysznej odsłonie
Flickr / Veni / CC BY 2.0

Kultowe gołąbki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjał jest wyjątkowo smakowity i nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią go spałaszują. Niepozorna sztuczka może sprawić, że farsz będzie smakował obłędnie, a jego konsystencja zachęci do beztroskiego zajadania.

Gołąbki mogą być jeszcze lepsze

Gołąbki zalicza się do klasyków kuchni Polskiej. W wielu domostwach przyrządza się je odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy recepturę Roberta Makłowicza. Mistrz kuchni postawił w niej na gołąbki w kiszonej kapuście.

Gołąbki przede wszystkim kojarzą nam się z kapustą i farszem. Już wcześniej poruszaliśmy kwestię przygotowania tego pierwszego składnika. Dziś skupimy się na farszu. Co zrobić, by nie wyszedł suchy i twardy?

Farsz na gołąbki warto wzbogacić o bulion. Dzięki temu po ugotowaniu będzie on o wiele bardziej soczysty. Taki zabieg uchroni nas przed kulinarną katastrofą. Niektórzy uważają, że gołąbki są trudne w przygotowaniu. Jednak wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu.

Gołąbki możemy z łatwością przyrządzić samodzielnie. Nikt nie powinien mieć z nimi większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania gołąbków?

  • 700 g mięsa mielonego

  • 300 g ryżu

  • 300 ml bulionu

  • główka kapusty

  • 2 g gałki muszkatołowej

  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku

  • 5 g suszonej cebuli

  • 7 g soli

  • 3 g czarnego pieprzu

Prosty przepis na smakowite gołąbki

W garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem. Obgotowujemy ją z każdej strony. Gotowe liście wyjmujemy z wody i odkładamy do wystygnięcia. W osobnym garnku gotujemy ryż. On również musi się po tym zabiegu ochłodzić.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, ryżem i 100 ml bulionu. Twardą część liści odcinamy lub ubijamy tłuczkiem. Wykładamy na nie farsz i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne polewamy olejem oraz wyścielamy liśćmi kapusty.

Gołąbki umieszczamy gęsto w naczyniu. Dolewamy do nich pozostałą część bulionu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty. Nasz specjał pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane gołąbki na pewno przypadną do gustu domownikom.  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Krytyka Kulinarna; forum.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: gołąbki