Wlewam do barszczu czerwonego i ma piękny rubinowy kolor. Tego patentu nauczyła mnie babcia
Barszcz czerwony słynie z charakterystycznego słodkawego i kwaśnego smaku oraz intensywnego koloru. Jednak barwa tej tradycyjnej zupy nie zawsze nam odpowiada. Co zrobić, by barszcz zyskał piękny, rubinowy kolor? Moja babcia miała na to doskonały patent, który wszystkim polecam.
Barszcz czerwony, czyli smak i rubinowy kolor
Czy lubicie barszcz czerwony? Ja go uwielbiam, a w moim domu to jedna z najbardziej popularnych zup. Podajemy go w Boże Narodzenie, ale gotujemy też bez okazji. Wszystko dla znakomitego smaku tej zupy. Oprócz niego oko cieszy piękny, rubinowy kolor barszczu czerwonego.
Niestety zdarza się, że nie potrafimy uzyskać tej wyjątkowej barwy. Co z tym fantem zrobić? Teraz korzystam z patentu mojej babci. Barszcz czerwony w jej wydaniu był nie tylko wyborny, ale też prezentował się cudowanie. Ten piękny, rubinowy kolor cieszył oko całej rodziny.
Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdegoRubinowy kolor lubianej zupy
Warto barszcz czerwony gotować z nieobranych buraków. Wcześniej musimy je porządnie umyć. Następnie wkładamy je do garnka z zimną wodą. Teraz możemy postawić je już na palniku. Gdy buraki się zagotują, to należy zmniejszyć moc palnika do minimum.
Winę za brązowy kolor barszczu ponosi zbyt długie gotowanie tej zupy. Przez to nici z barwy, na której nam zależy, czyli z rubinowego odcienia. Barszcz nie może się też gotować w zbyt wysokiej temperaturze. Ważne jest tu powolne “pyrkanie” zupy. Natomiast moja babcia stawiała na jeszcze inny patent. Ten gwarantował piękny, intensywny kolor barszczu czerwonego.
Patent babci na piękny kolor barszczu czerwonego
Babcia znała się na gotowaniu jak mało kto. Do wody, w której gotują się buraki, dodawała 2 łyżki soku z cytryny. Ten patent sprawiał, że barszcz czerwony cieszył oko, a jego barwa była intensywnie rubinowa, a nie brązowa. Jeśli nie mamy cytryny pod ręką ewentualnie możemy użyć kwasku cytrynowego.
Te zabiegi powodują zakwaszenie wywaru, co chroni kolor tej lubianej zupy. Korzystam z patentu babci i barszcz czerwony wychodzi smaczny, ale też ma odpowiedni kolor. Moja rodzina uwielbia tą zupę, która zawsze cieszy oko i doskonale smakuje. Pisaliśmy o tym, jak ugotować barszcz z przepisu Danuty Martyniuk. Podawaliśmy też przepis na pikantny barszcz czerwony.
Źródło: akademiasmaku.pl, polki.pl