Mieszam kilka składników i dodaję dżem. Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto
Czy można przygotować ciasto w kilka minut? Ten przepis pokazuje, że tak – oczywiście jeśli nie policzymy pieczenia. Proste i smaczne ciasto śmietanowe bardzo zyskuje na prostym zabiegu – dodaniu owocowego dżemu.
Proste ciasto jogurtowe
Jogurt to doskonały dodatek do ciasta na bazie proszku do pieczenia. Nie tylko pomaga proszkowi spulichnić wypieki, lecz także dodaje niezwykłego, aksamitnego smaku. W połączeniu z dżemem z owoców wychodzi naprawdę smaczny deser.
Ale chyba największym atutem jest czas, który potrzebujemy na jego przygotowanie. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych, które wymagają dłuższego wyrastania, to składniki tego po prostu wylewamy do foremki, wstawiamy do piekarnika, a po chwili w całym domu rozchodzi się zapach nadchodzącej uczty.
Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemskiCiasto z dżemem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Szybkie i proste. W tamtym przepisie ujęte są też orzechy. To doskonały dodatek, warto jednak pamiętać, że należą do silnych alergenów – gdybyśmy chcieli podać co ciasto osobom, których ograniczeń żywieniowych nie znamy.
Składniki
- 2 jajka
- 3 łyżki dżemu
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g gęstego jogurtu
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Domowe wypieki
Jajka wybijamy do miseczki i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Następnie partiami dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Kiedy ciasto jest jednolite, wylewamy je do natłuszczonej foremki i wyrównujemy jego poziom. Na wierzch nakładamy łyżeczką dżem i delikatnie mieszamy. Nie ma on być rozprowadzony równomiernie w cieście, a jedynie dekorować je od góry.
Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Przed podaniem chłodzimy. Można udekorować je cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na domowy chleb na kefirze i mizerię bez śmietany.