Mieszam kilka składników i dodaję dżem. Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto
![ciasto z dżemem](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_763d9da5ec.jpg)
Czy można przygotować ciasto w kilka minut? Ten przepis pokazuje, że tak – oczywiście jeśli nie policzymy pieczenia. Proste i smaczne ciasto śmietanowe bardzo zyskuje na prostym zabiegu – dodaniu owocowego dżemu.
Proste ciasto jogurtowe
Jogurt to doskonały dodatek do ciasta na bazie proszku do pieczenia. Nie tylko pomaga proszkowi spulichnić wypieki, lecz także dodaje niezwykłego, aksamitnego smaku. W połączeniu z dżemem z owoców wychodzi naprawdę smaczny deser.
Ale chyba największym atutem jest czas, który potrzebujemy na jego przygotowanie. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych, które wymagają dłuższego wyrastania, to składniki tego po prostu wylewamy do foremki, wstawiamy do piekarnika, a po chwili w całym domu rozchodzi się zapach nadchodzącej uczty.
![mieszanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_2183bec445.jpg)
Ciasto z dżemem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Szybkie i proste. W tamtym przepisie ujęte są też orzechy. To doskonały dodatek, warto jednak pamiętać, że należą do silnych alergenów – gdybyśmy chcieli podać co ciasto osobom, których ograniczeń żywieniowych nie znamy.
Składniki
- 2 jajka
- 3 łyżki dżemu
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g gęstego jogurtu
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Domowe wypieki
Jajka wybijamy do miseczki i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Następnie partiami dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Kiedy ciasto jest jednolite, wylewamy je do natłuszczonej foremki i wyrównujemy jego poziom. Na wierzch nakładamy łyżeczką dżem i delikatnie mieszamy. Nie ma on być rozprowadzony równomiernie w cieście, a jedynie dekorować je od góry.
Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Przed podaniem chłodzimy. Można udekorować je cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na domowy chleb na kefirze i mizerię bez śmietany.
![gotowe ciasto jogurtowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_de939fe33a.jpg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/Dino_11b4c46fc5.jpg)
![minibarek w hotelu](https://images.iberion.media/images/origin/lodowka_04d2803296.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/borowki_1_d9a6282f4b.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)