Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam kilka składników i dodaję dżem. Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.06.2024 15:20

Mieszam kilka składników i dodaję dżem. Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto

ciasto z dżemem
fot. youtube.com/szybkieiproste

Czy można przygotować ciasto w kilka minut? Ten przepis pokazuje, że tak – oczywiście jeśli nie policzymy pieczenia. Proste i smaczne ciasto śmietanowe bardzo zyskuje na prostym zabiegu – dodaniu owocowego dżemu.

Proste ciasto jogurtowe

Jogurt to doskonały dodatek do ciasta na bazie proszku do pieczenia. Nie tylko pomaga proszkowi spulichnić wypieki, lecz także dodaje niezwykłego, aksamitnego smaku. W połączeniu z dżemem z owoców wychodzi naprawdę smaczny deser.

Ale chyba największym atutem jest czas, który potrzebujemy na jego przygotowanie. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych, które wymagają dłuższego wyrastania, to składniki tego po prostu wylewamy do foremki, wstawiamy do piekarnika, a po chwili w całym domu rozchodzi się zapach nadchodzącej uczty.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/szybkieiproste
Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski

Ciasto z dżemem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Szybkie i proste. W tamtym przepisie ujęte są też orzechy. To doskonały dodatek, warto jednak pamiętać, że należą do silnych alergenów – gdybyśmy chcieli podać co ciasto osobom, których ograniczeń żywieniowych nie znamy.

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki dżemu
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Domowe wypieki

Jajka wybijamy do miseczki i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Następnie partiami dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Kiedy ciasto jest jednolite, wylewamy je do natłuszczonej foremki i wyrównujemy jego poziom. Na wierzch nakładamy łyżeczką dżem i delikatnie mieszamy. Nie ma on być rozprowadzony równomiernie w cieście, a jedynie dekorować je od góry.

Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Przed podaniem chłodzimy. Można udekorować je cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na domowy chleb na kefirze i mizerię bez śmietany.

gotowe ciasto jogurtowe
fot. youtube.com/szybkieiproste