Mini serniczki idealne na przyjęcie
Małe desery są idealne na przyjęcia. Nie trzeba ich kroić, mają zwartą formę i określone ramy. I chociaż w wielu przypadkach nie kończy się na zjedzeniu jednej porcji, to łatwo zaplanować, ile babeczek potrzeba dla wszystkich gości. To też dobra opcja dla osób dbających o linię – łatwo policzyć, ile w jednej sztuce znajduje się kalorii i w ten sposób, nie odmawiając sobie przyjemności, skontrolować ich ilość.
Są idealną opcją, kiedy nie siedzimy cały czas przy stole, a poczęstunek jest zorganizowany w formie bufetu, w domu czy na świeżym powietrzu. Sprawdzają się też doskonale, kiedy ograniczona jest możliwość użycia naczyń, np. na wycieczce, na plaży lub w pracy. Są przykładem deseru zjadanego na raz.
Co więcej, mini serniczki doskonale się prezentują, a dodatki do nich (owoce, polewy, konfitury) można dobierać według własnych preferencji. Są kolorowe i swoim wyglądem zachęcają do zjedzenia. Być może dlatego uwielbiają je dzieci i często pojawiają się one na imprezach urodzinowych dla najmłodszych.
Deser ten jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga ubijania, mielenia sera i jakichkolwiek skomplikowanych, wymagających czasu i cierpliwości czynności. Można przygotować go, np. z dziećmi, spędzając w ten sposób z nimi czas i zaszczepiając w nich miłość do gotowania.
Mini serniczki pieczemy w formie na muffiny, ale można użyć do nich również silikonowych, oddzielnych foremek. Kupienie ich nie powinno stanowić problemu. Podobnie wygląda kwestia składników, które dostępne są w każdym większym sklepie spożywczym lub markecie. Opcjonalnie osoby, które dbają o linię, mogą zamienić cukier podany w przepisie (w całości lub częściowo) na inny produkt, np. erytrytol. Przygotowanie tego deseru zajmuje zaledwie 15 minut – resztę wykona za nas piekarnik. Skuś się i zasmakuj tradycyjnego sernika w małej formie.
Składniki na mini serniczki, 12 sztuk:
Spód:
Do przygotowania spodu w tym deserze można użyć różnych składników. Poniżej przedstawiamy dwie opcje: spód z herbatników oraz ciasteczek oreo.
Spód herbatnikowy:
- 90 g klasycznych, maślanych herbatników (można zastąpić je pełnoziarnistymi lub ciastkami bezglutenowymi)
- 40g roztopionego masła
Przygotowanie:
Wybrane ciastka drobno pokruszyć. Najłatwiej będzie zmiksować je przy pomocy blendera, uzyskując konsystencję piasku. Opcjonalnie można umieścić je w woreczku i rozdrobnić wałkiem do ciasta.
Masło roztopić w rondelku lub garnku, nie doprowadzając do jego zarumienienia. W przeciwnym razie jego smak może być zbyt intensywny i dominujący.
Masło dodać do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę umieścić w formie na muffiny lub papilotkach i docisnąć ręką do dna. Odstawić.
Spód oreo:
- 150 g ciasteczek oreo
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć na dowolnej wielkości kawałki. Dzięki kremowi znajdującemu się wewnątrz nie ma konieczności dodawania do nich masła.
Otrzymaną masę przełożyć do foremek lub papilotów, delikatnie ugnieść i odstawić.