Mini serniczki idealne na przyjęcie
pixabay.com

Mini serniczki idealne na przyjęcie

Małe desery są idealne na przyjęcia. Nie trzeba ich kroić, mają zwartą formę i określone ramy. I chociaż w wielu przypadkach nie kończy się na zjedzeniu jednej porcji, to łatwo zaplanować, ile babeczek potrzeba dla wszystkich gości. To też dobra opcja dla osób dbających o linię – łatwo policzyć, ile w jednej sztuce znajduje się kalorii i w ten sposób, nie odmawiając sobie przyjemności, skontrolować ich ilość.

Małe desery są idealne na przyjęcia. Nie trzeba ich kroić, mają zwartą formę i określone ramy. I chociaż w wielu przypadkach nie kończy się na zjedzeniu jednej porcji, to łatwo zaplanować, ile babeczek potrzeba dla wszystkich gości. To też dobra opcja dla osób dbających o linię – łatwo policzyć, ile w jednej sztuce znajduje się kalorii i w ten sposób, nie odmawiając sobie przyjemności, skontrolować ich ilość.

Są idealną opcją, kiedy nie siedzimy cały czas przy stole, a poczęstunek jest zorganizowany w formie bufetu, w domu czy na świeżym powietrzu. Sprawdzają się też doskonale, kiedy ograniczona jest możliwość użycia naczyń, np. na wycieczce, na plaży lub w pracy. Są przykładem deseru zjadanego na raz.

Co więcej, mini serniczki doskonale się prezentują, a dodatki do nich (owoce, polewy, konfitury) można dobierać według własnych preferencji. Są kolorowe i swoim wyglądem zachęcają do zjedzenia. Być może dlatego uwielbiają je dzieci i często pojawiają się one na imprezach urodzinowych dla najmłodszych.

Deser ten jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga ubijania, mielenia sera i jakichkolwiek skomplikowanych, wymagających czasu i cierpliwości czynności. Można przygotować go, np. z dziećmi, spędzając w ten sposób z nimi czas i zaszczepiając w nich miłość do gotowania.

Mini serniczki pieczemy w formie na muffiny, ale można użyć do nich również silikonowych, oddzielnych foremek. Kupienie ich nie powinno stanowić problemu. Podobnie wygląda kwestia składników, które dostępne są w każdym większym sklepie spożywczym lub markecie. Opcjonalnie osoby, które dbają o linię, mogą zamienić cukier podany w przepisie (w całości lub częściowo) na inny produkt, np. erytrytol. Przygotowanie tego deseru zajmuje zaledwie 15 minut – resztę wykona za nas piekarnik. Skuś się i zasmakuj tradycyjnego sernika w małej formie.

Składniki na mini serniczki, 12 sztuk:

Spód:

Do przygotowania spodu w tym deserze można użyć różnych składników. Poniżej przedstawiamy dwie opcje: spód z herbatników oraz ciasteczek oreo.

Spód herbatnikowy:

- 90 g klasycznych, maślanych herbatników (można zastąpić je pełnoziarnistymi lub ciastkami bezglutenowymi)

- 40g roztopionego masła

Przygotowanie:

Wybrane ciastka drobno pokruszyć. Najłatwiej będzie zmiksować je przy pomocy blendera, uzyskując konsystencję piasku. Opcjonalnie można umieścić je w woreczku i rozdrobnić wałkiem do ciasta.

Masło roztopić w rondelku lub garnku, nie doprowadzając do jego zarumienienia. W przeciwnym razie jego smak może być zbyt intensywny i dominujący.

Masło dodać do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę umieścić w formie na muffiny lub papilotkach i docisnąć ręką do dna. Odstawić.

Spód oreo:

- 150 g ciasteczek oreo

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na dowolnej wielkości kawałki. Dzięki kremowi znajdującemu się wewnątrz nie ma konieczności dodawania do nich masła.

Otrzymaną masę przełożyć do foremek lub papilotów, delikatnie ugnieść i odstawić.

Masa serowa:

- 500 g sernikowego twarogu z wiaderka

- 250 g serka mascarpone, opcjonalnie ricotty

- 170 g drobnego cukru

- 1 budyń śmietankowy (proszek)

- 1 jajko

- 1 cukier wanilinowy

- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (można pominąć)

Przygotowanie masy:

Włączyć piekarnik i nastawić go na 180 stopni C, góra-dół.

Twaróg sernikowy i serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać budyń w proszku, cukier oraz cukier wanilinowy, a także opcjonalnie skórkę z cytryny lub pomarańczy. Całość wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Wbić jajko i ponownie połączyć wszystkie składniki.

Otrzymaną masę przełożyć na kruchy spód, do wypełnionych wcześniej papilotów lub formy.

Włożyć do piekarnika, piec przez około 25 minut, do momentu ścięcia masy. Po tym czasie wyjąć muffiny i pozwolić im wystygnąć, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Otrzymane mini serniczki można udekorować wedle uznania – konfiturą, świeżymi owocami, karmelem, roztopioną czekoladą oraz liśćmi mięty.

Deser ten najlepiej przechowywać w lodówce chociaż przeważnie nie ma takiej potrzeby - znika w mgnieniu oka.

Następny artykuł