Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:58

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Mleko i karp
Milosz_G, Getty Images

Mleko jest nie tylko zdrowym napojem, który dostarcza odpowiedniej ilości wapnia w diecie. Moczenie w nim karpia ma bardzo duży sens, jeśli nie przepada się za posmakiem mułu podczas jedzenia. Wystarczy jedna noc w takiej kąpieli, a rybie mięso straci charakterystyczny aromat. 

Jeśli więc dotąd rezygnowałeś z jedzenia smażonego karpia, spróbuj namoczyć go w mleku. Otworzą się przed tobą zupełnie nowe kulinarne horyzonty, albowiem ten świąteczny przysmak może smakować doskonale. Wystarczy poświęcić na niego odrobinę więcej czasu.

Mleko i karp - połączenie ratujące świąteczną wieczerzę

Cały proces jest banalnie prosty. Wystarczy dobrze posolić mleko i wrzucić do niego kawałki ryby. Kluczem do sukcesu jest całkowite zanurzenie mięsa - można je docisnąć talerzem, aby przez cała noc było równomiernie pokryte marynatą. Ci, którzy chcą jeszcze intensywniejszy smak, mogą zrobić coś jeszcze. 

Wystarczy, że do marynaty dodadzą 1 pokrojoną w plastry cebulę. Jej ostry i intensywny smak zakryje wszelkie pozostałości mułu i sprawi, że filety będą smakować znacznie lepiej. Nie jest to jednak konieczność, ponieważ mleko działa równie skutecznie. 

Po zamarynowaniu wystarczy wyjąć kawałki ryby z zalewy, dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym i zacząć gotować. Tak przygotowana ryba nadaje się do smażenia w panierce, pieczenia, duszeniu czy zalania galaretą. 

Co więcej, właściwości zmiękczające nabiału są wykorzystywane także w marynowaniu innych mięs. Następnego dnia filety lub medaliony będą znacznie delikatniejsze i przyjemniejsze podczas jedzenia.

Nie tylko mleko może ci pomóc

Istnieje bowiem jeszcze jedna metoda, która nie jest jednak tak popularna. Chodzi o obłożenie ryby plastrami cebuli i skroplenie jej sokiem z cytryny. Podobnie jak w pierwszej metodzie, tak i tutaj kawałki muszą być dokładnie pokryte i marynowane przez jedną noc.

Cytryna pozostawia jednak silny aromat i smak, który nie każdemu może zasmakować. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni, a cytrusy zawsze idą dla ciebie w parze z rybami czy owocami morza - ten sposób jest stworzony idealnie dla ciebie. 

Brakuje ci pomysłu na świąteczne potrawy, a chciałbyś mieć ich dużo na świątecznym stole? Zajrzyj do tego artykułu, w którym zdradzamy jak przygotować pyszny świąteczny keks z dawnych lat. Inny wspaniały przepis został opisany tutaj.

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Tagi: Mleko