Mleko czy woda - w czym powinno się moczyć bułkę na kotlety mielone?
Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań w Polsce, jednak wiele osób popełnia przy nich błąd. Bułki czerstwej nie powinno bowiem moczyć się w wodzie, a w mleku. Nabiał sprawia, że danie jest bardziej soczyste i smaczniejsze.
Kotlety mielone są posiłkiem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy miłośnik polskiej kuchni kocha je tak samo jak kotlety schabowe, czy gołąbki.
Niestety nawet najlepsi domowi kucharze nie do końca wiedzą, jakiego płynu należy użyć do namoczenia czerstwej bułki. Niżej wszystko wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone z bułką moczona w mleku czy wodzie?
Szkoły przygotowywania masy mięsnej na mielone są najróżniejsze i jedna z nich uczy, aby zrezygnować z moczenia bułki i dodawać bułkę tartą - taka decyzja może jednak poskutkować suchym mięsem po usmażeniu.
Dlatego najczęściej macza się bułkę w mleku lub wodzie, w zależności jak zostaliśmy nauczeni przez naszych rodziców. Wiele osób uważa nawet, że mleko w żadnym wypadku nie pasuje do mielonych, więc wykorzystuje wodę.
Niestety woda nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dodanie jej do masy może spowodować, że po usmażeniu kotlety będą suche i rozpadające się. Co więcej istnieje szansa, że pojawi się nieprzyjemny zapach.
Zamiast wody korzystaj z mleka
Mleko stanowi najdoskonalszy wybór - po usmażeniu mięso zachowuje zbitą, aczkolwiek delikatna fakturę, a także staje się wyjątkowo wilgotne i przyjemne podczas jedzenia.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Jeśli z kolei masz wieprzowinę o przykrym zapachu, który może się zdarzyć, mleko zamaskuje aromat i pozwoli na bezproblemowe cieszenie się doskonałym obiadem.
Źródło: canva/tgchan, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl