Smakosze.pl Przepisy Młoda kapustka z dodatkiem suszonych pomidorów i ciecierzycy
Canva / CS Stock Images

Młoda kapustka z dodatkiem suszonych pomidorów i ciecierzycy

28 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie od dziś wiadomo, że młoda kapusta zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie wzbogacamy ją o typowo mięsne dodatki. Tym razem ich miejsce zajmą ciecierzyca i suszone pomidory.

Zasmażana młoda kapusta nie raz przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Jej smak potrafi do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować młodą kapustę w bezmięsnej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Bez wątpienia zasmażana młoda kapusta jest jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał o wędzonym posmaku . Dziś wypróbujemy recepturę na młodą kapustę, którą bez obaw mogą zajadać osoby stroniące od mięsa.

Młoda kapusta w tym wydaniu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1/3 młodej kapusty

  • puszka ciecierzycy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 czerwone cebule

  • słoik suszonych pomidorów

  • puszka krojonych pomidorów

  • majeranek

  • suszony koper

  • curry

  • kurkuma

  • słodka papryka

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • pęczek koperku

  • woda

Niezawodna receptura na bezmięsną młodą kapustę

Na początku w garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej posiekaną cebulę i odsączoną ciecierzycę. Całość wzbogacamy o majeranek, suszony koper, curry, kurkumę oraz słodką paprykę. Przeważnie wystarcza po pół łyżeczki każdej przyprawy .

Czosnek drobno siekamy, a pomidory suszone kroimy na paski. Dodajemy je do cebuli. Podobnie postępujemy z poszatkowaną kapustą . Wszystko dopełniamy pomidorami z puszki. Możemy także dolać trochę wody. Dzięki temu kapusta się nie przypali.

Kiedy minie 20 minut wzbogacamy nasz specjał o liście laurowe i ziele angielskie. Danie dusimy pod przykryciem. Kapusta musi zmięknąć. Zazwyczaj wystarcza około 30 minut. Na koniec smakołyk doprawiamy solą i pieprzem. Młodą kapustę serwujemy z posiekanym koperkiem. Godny uwagi jest również bigos na bazie tego warzywa .

Młoda kapusta w bezmięsnym wydaniu
Młoda kapusta w bezmięsnym wydaniu

Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy