Młoda kapustka z dodatkiem suszonych pomidorów i ciecierzycy
Nie od dziś wiadomo, że młoda kapusta zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie wzbogacamy ją o typowo mięsne dodatki. Tym razem ich miejsce zajmą ciecierzyca i suszone pomidory.
Zasmażana młoda kapusta nie raz przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Jej smak potrafi do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować młodą kapustę w bezmięsnej odsłonie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Młoda kapusta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą
Bez wątpienia zasmażana młoda kapusta jest jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał o wędzonym posmaku . Dziś wypróbujemy recepturę na młodą kapustę, którą bez obaw mogą zajadać osoby stroniące od mięsa.
Młoda kapusta w tym wydaniu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
1/3 młodej kapusty
-
puszka ciecierzycy
-
2 ząbki czosnku
-
2 czerwone cebule
-
słoik suszonych pomidorów
-
puszka krojonych pomidorów
-
majeranek
-
suszony koper
-
curry
-
kurkuma
-
słodka papryka
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól
-
pieprz
-
oliwa
-
pęczek koperku
-
woda
Niezawodna receptura na bezmięsną młodą kapustę
Na początku w garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej posiekaną cebulę i odsączoną ciecierzycę. Całość wzbogacamy o majeranek, suszony koper, curry, kurkumę oraz słodką paprykę. Przeważnie wystarcza po pół łyżeczki każdej przyprawy .
Czosnek drobno siekamy, a pomidory suszone kroimy na paski. Dodajemy je do cebuli. Podobnie postępujemy z poszatkowaną kapustą . Wszystko dopełniamy pomidorami z puszki. Możemy także dolać trochę wody. Dzięki temu kapusta się nie przypali.
Kiedy minie 20 minut wzbogacamy nasz specjał o liście laurowe i ziele angielskie. Danie dusimy pod przykryciem. Kapusta musi zmięknąć. Zazwyczaj wystarcza około 30 minut. Na koniec smakołyk doprawiamy solą i pieprzem. Młodą kapustę serwujemy z posiekanym koperkiem. Godny uwagi jest również bigos na bazie tego warzywa .
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny
-
Cudowna kawa z dodatkiem kardamonu - najlepsza na początek dnia
Źródło: Smaker