Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie mocz w nim suszonych grzybów. Nie ma gorszego wyboru

Przenigdy nie mocz w nim suszonych grzybów. Nie ma gorszego wyboru

Moczenie suszonych grzybów we wrzątku
canva/gresei

Suszone grzyby są elementem wielu wigilijnych potraw. Namaczanie jest kluczowe, bo pozwala wydobyć ich smak i aromat. Proces ten jest jednak długi, a niektórzy — chcąc go przyspieszyć — sięgają po wrzątek. Niestety jest to spory błąd, który skutkuje utratą walorów produktu.

Nie ma nic gorszego niż pozbawione smaku i rozpadające się po namoczeniu suszone grzyby. Aby odpowiednio zmiękczyć skarby lasu, należy przestrzegać jednej prostej zasady — grzybów nigdy nie moczymy we wrzątku. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy, jak zrobić to poprawnie.

W czym moczyć suszone grzyby? Postawcie na ciepłą wodę

Namaczanie skarbów lasu w ciepłej wodzie sprawi, że zmiękną w sposób kontrolowany i będą gotowe do dalszej obróbki. W przypadku podgrzanej wody będzie konieczne trzymanie ich w płynie przez minimum 4 godziny.

Możemy też zdecydować się na wodę chłodniejszą, lecz wtedy dobrze będzie odstawić je na całą noc. Czasami zapominamy o odpowiednim zaplanowaniu gotowania i znajdujemy się w sytuacji, gdy nie mamy aż tyle czasu. Wtedy pojawia się pomysł, by zalać suszone grzyby wrzątkiem.

Efekty takiego postępowania będą nieciekawe. Skarby lasu niestety nie staną się delikatne szybciej. Zamiast tego po prostu się rozpadną, a przy okazji stracą smak i aromat. Trudno zatem dziwić się, iż potrawy z ich udziałem również będą nijakie w odbiorze.

Jak sprawić, by suszone grzyby stały się delikatne?

Istnieje prosty, choć nieco rzadziej praktykowany, sposób nadawania miękkości suszonym grzybom. A szkoda, bo zanurzenie ich w podgrzanym i lekko osolonym mleku owocuje uzyskaniem niesamowitej konsystencji. Zwolennicy tej techniki przekonują, że nabiał sprawdza się o wiele lepiej niż każda woda.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z dodatkiem suszonych grzybów. Polecamy sycący i bogaty bigos szlachecki. Być może też skusi was receptura na znakomite uszka do barszczu.

Suszone grzyby nie mogą być moczone we wrzątku
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: